Klimat.

2019-11-21 10:52
Bill Gates investerar i en slags solugn som ska kunna användas i tung industri. Foto: Pressbild, Heliogen/TT
Bill Gates investerar i en slags solugn som ska kunna användas i tung industri.
Puffetikett
Dagens ETC

Fossilfritt genombrott när Bill Gates satsar på stekhet solenergi

Flera speglar som reflekterar solljus koncentreras till en hetta som kan nå upp till 1 500 grader. Mångmiljardären Bill Gates är en av de som investerat i det nya teknikprojektet.

 

Det beskrivs som den första fossilfria energikällan som ska kunna försörja en stor industri.

Projektet, som lanserats av amerikanska startup-bolaget Heliogen, går ut på att en mängd speglar  samlas och reflekterar solljus som koncentreras till en hetta på ända upp till 1 500 grader celsius.

Beskrivs som solugn

CNN beskriver Heliogens solenergiprojekt som en stor solugn, kapabel att nå temperaturer runt en fjärdedel av den som finns på solens yta.

Tekniken ska kunna användas för att försörja anläggningar inom den tunga industrin med cement, stål och glas. Koldioxidfritt solljus ska alltså kunna ersätta fossila bränslen några av de mest koldioxidutsläppande sektorerna.

– Vi rullar ut en teknologi som kan slå priset för fossila bränslen utan att ge några koldioxidutsläpp, säger Heliogens grundare och vd Bill Gross till CNN.

Förbättrad metod

Till skillnad från traditionell solenergi, som använder takpaneler för att fånga energin från solen, använder Heliogen en förbättrad metod som koncentrerar solkraften. Teknologin, som använder sig av speglar som reflekterar solen till en specifik punkt, har använts i begränsad omfattning tidigare, även för att drilla efter olja i Oman.

Men ett problem har varit att den koncentrerade solenergin inte har kunnat nå upp till temperaturer höga nog för att göra cement och stål, vilket denna nya innovation ska kunna göra.

Bill Gates, världens rikaste man med en uppskattad förmögenhet på 107 miljarder dollar, har nu gått in som investerare i projektet.

– En lovande utveckling i vår strävan efter att en dag ersätta fossila bränslen, säger Bill Gates om solenergiprojektet, enligt The Guardian.

– Om vi ska kunna uppnå nollutsläpp överallt har vi mycket uppfinningar att göra, tillägger Gates.

800dagar