Klimat.

2018-02-26 11:17
Bygglov ska inte längre behövas för monterande av solpaneler, så länge de följer byggnadens form.  BILD: Lex van Lieshout/TT
Bygglov ska inte längre behövas för monterande av solpaneler, så länge de följer byggnadens form.

Förslaget: Slopat bygglov för solceller

Regeringen lägger fram ett förslag om att det inte längre ska krävas bygglov från stadsbyggnadsförvaltningen för att sätta upp solpaneler. Det för att underlätta omställningen till en förnybar elproduktion.

– Många drar sig i dag för att montera solceller på sina tak, eftersom det är för krångligt, säger bostadsminister Peter Eriksson.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Regeringen lägger fram ett förslag om att bygglov inte längre ska behövas för monterande av solpaneler, så länge de följer byggnadens form. Det för att underlätta omställningen till en förnybar och hållbar elproduktion, samt underlätta för byggnadsnämnder och rättsväsende.

– I och med att vi har en bred majoritet i riksdagen om ett hundraprocentigt förnybart energisystem, måste vi ju satsa på de energislag som är mest effektiva, säger Peter Eriksson. Foto: TT
– I och med att vi har en bred majoritet i riksdagen om ett hundraprocentigt förnybart energisystem, måste vi ju satsa på de energislag som är mest effektiva, säger Peter Eriksson.

– I och med att vi har en bred majoritet i riksdagen om ett hundraprocentigt förnybart energisystem, måste vi ju satsa på de energislag som är mest effektiva. Vind- och solenergi blir nu allt billigare för vanliga människor att investera i och ökar därmed kraftigt, säger bostadsminister Peter Eriksson (MP).        

Svårt att få bygglov

Många har dock dragit sig för att investera i egna solcells-paneler, till följd av byråkratin som ansökningarna om bygglov innebär, menar han.

– Många drar sig för att montera solpaneler för att det är krångligt och tar lång tid att få bygglov. Regelverket har skapat en osäkerhet som hämmat utvecklingen. Jag tror det här beslutet kan innebära en kraftig ökning av solcellsutbyggnaden, säger Peter Eriksson.      


Prenumerera på ETC:s Klimatnyhetsbrev

 

Bostadsrättsföreningen Roxen 6 i Årsta, i södra Stockholm, ville sätta upp 100 solcellspaneler för att täcka föreningens hela allmänna elbehov, men fick inledningsvis nej från Stockholms stadsbyggnadsförvaltning. Det eftersom solcellerna ansågs förstöra stadsbilden i området.

– Det var lite märkligt kan man ju tycka. Men efter ett yttrande vi sänt in till byggnadsnämnden fick vi ändå ett ja till slut, säger Johannes Tovatt, styrelseledamot i Roxen 6.     

Positiva effekter

Det nya regeringsförslaget om att ta bort byggnadslovet för solcellspaneler tycker han av princip är bra.

– Det intressanta är ju hur människor funderar kring den här typen av investeringar. Jag skulle nog säga att skälen inte är helt igenom rationella. Även om tekniken har gått framåt och det finns en chans till att tjäna pengar, tror jag ändå att skälen framförallt är känslomässiga. Man vill vara med och bidra till klimatomställningen. Om det finns en trög myndighetsutövning som står i vägen för det, så tror jag att många avstår. Därför kan det här få oöverskådligt positiva effekter, säger Johannes Tovatt.              

Ska underlätta
och avlasta

l Regeringen föreslår att byggnadslov inte längre ska krävas för monterande av solcellspaneler, så länge de följer byggnadens form.

l Detta för att underlätta omställningen till förnybar el samt avlasta byggnadsnämnderna och rättsväsendet.