Klimat.

2020-06-18 12:00
Viktor Edvardsson, 33, bor i Malmö och jobbar på en folkhögskola. Om sitt eget klimatengagemang säger han: “Jag lever mitt liv för att minska mitt avtryck så mycket som möjligt, förutom att jag har två barn då.”
Viktor Edvardsson, 33, bor i Malmö och jobbar på en folkhögskola. Om sitt eget klimatengagemang säger han: “Jag lever mitt liv för att minska mitt avtryck så mycket som möjligt, förutom att jag har två barn då.”
Puffetikett
Dagens ETC

Förslaget: Låt Naturvårdsverket hålla pressträffar om klimatläget

Det behövs drastiska förändringar för att påverka klimatkrisen. Varför inte skaffa samma mediala uppmärksamhet som pressträffarna för covid-19? Viktor Edvardsson tog initiativ till kampanjen som föreslår just det.

Varför ska Naturvårdsverket har dagliga pressträffar?

– De dagliga pressträffarna från Folkhälsomyndigheten har varit väldigt informativa och går in i folkdjupet. Det har med vårt civila försvar att göra och det gäller alla. Det har varit intressant att se hur hörsam allmänheten varit i deras rekommendationer, frågan är hur hörsam befolkningen kan tänkas vara till Naturvårdsverket. En bra sak som följt corona är att många öppnat för förändring. Då borde man passa på. Folkhälsomyndigheten har lyckats med att få människor att internalisera ett smittskyddstänk. Det borde man kunna göra med klimatfrågor också, att det sätter sig i ryggmärgen hos folk.

Hur fick du idén?

– Jag tänkte att det hade varit skitbra om man varje dag fick höra om rekommendationer eller information från experter om hur man kan rädda klimatet, som hur man kan minska fossila bränslen eller vad köttätande betyder för miljön. Jag har sett Skiftet fladdra förbi i mina sociala flöden. Det är en kraftfull tjänst och jag tror mycket på medborgardelaktighet. Det som också blev tydligt för mig nu var hur potent idén till uppropet var. Jag delade den bara i en tråd på Facebook och ett dygn senare hade den 800 underskrifter.

Tror du att folk skulle följa Naturvårdsverkets pressträffar med samma intresse?

– Jag tror att det snarare handlar om att man skulle öppna informationskranen som nyhetsredaktioner med klimatreportrar sedan kan plocka upp, då räcker det inte med att myndigheterna har en hemsida i periferin. Sedan kanske det inte sitter en miljon svenskar varje dag och biter på naglarna.

Här hittar du uppropet.

800dagar