Klimat.

2020-06-17 10:24
Kevin Anderson, forskare.
Kevin Anderson, forskare.
Puffetikett
Dagens ETC

Forskare om Preemdomen: Domstolen ignorerar Parisavtalet

Sveriges anseende som ledande klimatnation står på spel när regeringen fattar sitt beslut om Preemraff, menar forskarna Kevin Anderson och Isak Stoddard.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Den brittiske klimat- och energiforskaren Kevin Anderson agerade under våren expertvittne under Mark- och miljööverdomstolens behandling av Preemraff-målet. Nu menar han, tillsammans med sin svenske kollega Isak Stoddard vid Uppsala universitet, att domstolen struntar i Parisavtalet och forskningens budskap om vad som krävs för att nå avtalets mål.

– Jag kan inte dra någon annan slutsats än att domstolen ignorerar både vetenskapen och Parisavtalet, säger Isak Stoddard till Dagens ETC.

Kevin Anderson och Isak Stoddard publicerade nyligen en studie där de beräknar Sveriges återstående koldioxidbudget – alltså hur mycket koldioxid som Sverige kan släppa ut – för att vara i linje med Parisavtalets mål att begränsa det globala uppvärmningen till 1,5–2 grader. Slutsatsen i studien är att koldioxidbudgeten är ungefär 280 till 370 miljoner ton koldioxid, och att Sveriges utsläpp bör närma sig noll runt år 2035. Beräkningarna inkluderar utsläpp från fossila bränslen tillverkade i Sverige, exempelvis vid Preemraff.

Oförenligt med avtalet

En utbyggnad av den fossila drivmedelstillverkningen vid Preemraff skulle enligt forskarnas beräkningar generera utsläpp motsvarande 90–110 miljoner ton koldioxid, 24–40 procent av Sveriges återstående koldioxidbudget. De menar därför att en utbyggnad är oförenlig med Parisavtalet. För att vara i linje med avtalet skulle Preem behöva få ned sina utsläpp till noll och upphöra med all fossil bränsletillverkning senast år 2035.

– Om utbyggnaden tillåts så blir det en rejält dålig signal, både till svenskarna och resten av världen, att Sverige vare sig bryr sig om klimathotet eller Parisavtalet, säger Kevin Anderson till Dagens ETC.


Prenumerera på ETC:s Klimatnyhetsbrev

 

800dagar