Klimat.

2017-11-07 14:00
Smog i Mumbai, Indien. Bild: Rafiq Maqbool/AP/TT
Smog i Mumbai, Indien.

Föroreningar – dödligare än krig

Nio miljoner människor dör varje år till följd av föroreningar. Det är fler än vad både krig och många farliga sjukdomar orsakar, enligt forskare.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Föroreningar är den största miljörelaterade orsaken till sjukdomar och för tidig död i världen, det slår flera forskare fast i den vetenskapliga tidskriften The Lancets kommission för hälsa och föroreningar. 16 procent av alla dödsfall 2015 kunde härledas till olika typer av miljöföroreningar, fler än för alla krig och alla former av våld i hela världen.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


Orsakar lungcancer

Det är luftföroreningar som är värst, 6,5 miljoner dödsfall orsakade de 2015. Ofta är det förbränning av fossila bränslen, naturliga bränder i skog eller natur och annan typ av eldning som skapar föroreningar. Detta orsakar en rad sjukdomar, bland annat beräknas 43 procent av alla fall av lungcancer ha sin bakgrund i luftföreningar, enligt forskarna.

I The Lancet skriver forskarna att det är låg- och medelinkomstländer som drabbas värst av föroreningarna, över 90 procent av dödsfallen inträffar där. I vissa länder är det så mycket som en fjärdedel av dödsfallen som orsakas av föroreningar. Det är Afrika söder om Sahara, Indien och Östeuropa som drabbas värsta av luftföroreningar.

Mindre bly i blodet

Men de fattigare länderna kan lära av rikare. I USA har till exempel blyhalten i barns blod minskat dramatiskt sedan 70-talet till följd av minskad blyanvändning i bensinen. Många länder har också infört hårdare regler och lagar, vilket gett effekter. Och det behöver inte vara dyrt att minska föroreningarna, menar forskarna. De beräknar att USA tjänat så mycket som 30 dollar för varje spenderad dollar på minskade utsläpp sedan 1970.

Dödliga föroreningar

16 procent av alla dödsfall orsakas av föroreningar.

92 procent av de dödsfallen sker i låg- och medelinkomstländer.

Så många dödsfall orsakas av ...

Föroreningar: 9 miljoner

Luftföroreningar: 6,5 miljoner

Vattenföroreningar: 1,8 miljoner

Kemikalier, tungmetaller och föroreningar i jord: 1 miljon

Arbetslivsrelaterade föroreningar: 0,8 miljoner

Exempelvis bedöms föroreningar orsaka 43 procent av alla dödsfall i lungcancer, 23 procent av alla dödsfall i stroke och 21 procent av alla dödsfall i hjärt- och kärlsjukdomar.

Källa: The Lancet