Klimat.

2018-11-30 12:14
Europas största kolkraftverk i Betchatow i Polen.  Bild: Czarek Sokolowski/AP
Europas största kolkraftverk i Betchatow i Polen.
Puffetikett
Dagens ETC

Flera kolbolag sponsrar klimattoppmötet

Tre kolföretag och ett naturgasbolag finns med när de stora sponsorerna till FN:s klimattoppmöte nu har offentliggjorts. Ett av bolagen hotas av stämning av polska Greenpeace. 

Nyligen berättade Dagens ETC att JSW, ett av Polens ledande kolföretag, sponsrar FN:s klimattoppmöte COP24 som startar på söndag i Katowice. 

Nu har ytterligare fem sponsorer presenterats till klimattoppmötet, däribland två till kolföretag och ett naturgasbolag, uppger nyhetsbyrån AFP. Polens miljöminister Henryk Kowalczyk bekräftade sponsorerna under en pressträff i Warszawa.

Statligt ägda

Bland övriga sponsorer finns försäkringsgiganten PZU, storbanken PKO BP och naturgasbolaget PGNiG. Alla sex sponsorer är statligt ägda. 

Samtidigt kommer uppgifter om att PGE hotas med stämning av Greenpeace i Polen. Under torsdagen meddelade Greenpeace att de ”inte har något annat val än att stämma bolaget, om det inte agerar för att skydda klimatet och vidtar åtgärder för att fasa ut kolet till 2030”. Det skulle i så fall vara det första rättsfallet mot ett statligt bolag i Polen som baseras på aktiviteter som skadar klimatet. 

Greenpeace genomförde en aktion mot ett av PGE:s kraftverk i staden Belchatow under onsdagskvällen, då sex aktivister klättrade upp på en 180 meter hög skorsten, som en protest mot den polska kolpolitiken inför klimattoppmötet.  

Största kolproducenten

Polen är idag Europas största kolproducent, med en produktion på 70 miljoner ton 2016. Klimattoppmötets sponsor JSW står själva för en kolproduktion på 12 miljoner ton om året.

Enligt den senaste rapporten från FN:s klimatpanel IPCC måste koldioxidutsläppen halveras inom de närmaste 12 åren för att undvika katastrofala klimatförändringar.

800dagar