Klimat.

2018-10-24 10:15
Bild: TT
Puffetikett
Dagens ETC

Flera engångsföremål i plast kan förbjudas

Idag röstar Europaparlamentet om förbud och begränsningar för vissa engångs­artiklar av plast. Produkterna utgör cirka 70 procent av det skräp som återfinns i haven och på stränderna. Intresse­organisationer har lobbat hårt inför dagens omröstning, som enligt källor med insyn förväntas bli väldigt jämn.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Åsikterna går isär när det gäller hur omfattande förbudet eller begränsningen ska bli, hur snabbt det ska gå och om man ska ta hänsyn till att det i vissa produkters fall inte finns några alternativ.

– Detta får hellre ta tid så vi vet att det vi gör faktiskt gör skillnad för mängden plast i våra hav. Och att vi vet att det vi förbjuder har bättre alternativ, säger EU-parlamentarikern Christofer Fjellner (M) till SVT inför omröstningen.

Lobbar för ballonger

Några av engångsprodukterna som enligt förslaget ska för-bjudas är bestick, tallrikar, sugrör och ballongpinnar. Trots att ballonger i sig inte riskerar ett försäljningsförbud – utan enbart de pinnar som de ibland fästs i – har produkten visat sig vara en het potatis i debatten. Den huvudsakliga kritiken mot att produkten är med som förslag, framförd av Svenskt näringsliv och European Balloon and Party Council, är bland annat att de befintliga plastpinnarna i nuläget inte kan ersättas med ett alternativ som både är miljövänligt och barnsäkert.

”Höj blicken”

EU-parlamentarikern Linnéa Engström (MP) säger att det är svårt att säga vad som går igenom under omröstningen.

– Absolut har det varit mycket lobbyism, men det är inte förvånande. ”De vill förbjuda barnens ballonger” – nej, det handlar inte om det. Höj blicken och tänk långsiktigt. Vi måste göra radikala förändringar när det gäller vår användning av plast. Men exakt hur utfallet kommer bli och vad som går igenom är jättesvårt att säga, säger hon.

Engångsplastprodukter som förslaget vill förbjuda

Bestick

Tallrikar

Sugrör

Ballongpinnar

Tops

Drinkpinnar

Engångsprodukter där producentansvaret kan utökas

Muggar

Flaskor

Cigarettfilter

Snabbmatsförpackningar

Plastpåsar

Våtservetter

Chipspåsar och godispapper

Källa: SVT/EU-kommissionen