Klimat.

2020-07-09 17:56
Uppvärmningen är snabbare i Arktis än i resten av världen. Bild: Jonas Ekströmer/TT
Uppvärmningen är snabbare i Arktis än i resten av världen.
Puffetikett
Dagens ETC

Färsk statistik: Arktis värms snabbare än resten av världen

Det ser mörkt ut för Arktis. Ny data från Copernicus, EU:s program för jordobservationer, visar att juni månads medel­temperatur i regionen är i paritet med temperaturrekorden från 2019 – samtidigt som antalet skogsbränder i polarområdet redan passerat antalet rekordnivåerna från i fjol.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Variationerna är dock stora. Medan västra Sibirien upplevde lägre medeltemperatur än normalt under juni nådde termometern på en mätstation i östra Sibirien som mest 38 grader Celsius. Sett över hela Arktis har temperaturen som mest nått 1–2 grader över tidigare rekordnoteringar.

– Att hitta vad som orsakade dessa rekordtemperaturer är inte en enkel uppgift eftersom det finns så många bidragande faktorer som interagerar. Sibirien och polcirkeln i allmänhet har stora fluktuationer från år till år och har upplevt andra relativt varma junimånader tidigare. Det som är oroande är att Arktis värms snabbare än resten av världen, säger Carlo Buontempo, chef för Copernicus Climate Change Service, i ett pressmeddelande.

En av flera möjliga orsaker till värmen – utöver den underliggande trenden mot en allt varmare värld – tros vara markfuktigheten, som är lägre än vanligt. Det är också denna lägre markfuktighet som tros vara en av faktorerna bakom ökad brandaktivitet i området.

– Förra året var redan överlägset en rekordsommar för bränder i Arktis i vårt datasystem för Global Fire Assimilation System, som går tillbaka till 2003. Detta år har börjat på ett liknande sätt och om det fortsätter att utvecklas som förra året kommer vi att se intensiv aktivitet under de närmaste veckorna, kommenterar skogsbrandsexperten Mark Parrington i samma pressmeddelande.

Omvandlat till utsläpp har bränderna i Arktis lett till att 59 miljoner ton CO2 släpptes ut i atmosfären i juni, att jämföra med 53 miljoner ton samma period i fjol.


Prenumerera på ETC:s Klimatnyhetsbrev

 

800dagar

Varmast någonsin

Juni 2020 är tillsammans med samma månad 2019 de varmaste som uppmätts i Arktis, bägge med medel­temperaturer 0,53 grader över genomsnittet 1981–2010.

Juni 2020 är också den näst varmaste månaden i Europa sedan mätningarna startade.