Klimat.

2014-07-14 13:05
Banantvättare på ett plantage i Ecuador.  BILD: Fairtrade
Banantvättare på ett plantage i Ecuador.

Fairtrade inte alltid så fair

Jordbruksarbetare på odlingar anslutna till rättviseorganisationen Fairtrade har inte bättre arbetsvillkor än arbetare på andra odlingar i samma region – snarare tvärt om. Detta enligt en färsk rapport från University of London.
– Organisationen måste vara mer ärlig med hur verksamheten ser ut och vilka effekter den har på fattigdomen, säger professor Christopher Cramer.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Undersökningen, som har bekostats av det brittiska utvecklingsdepartementet, är den hittills största i sitt slag. En forskningsgrupp vid University of London har besökt och utvärderat tre större jordbruksregioner i Etiopien och Uganda. Slutsatsen är att jordbruks­arbetare på odlingar och plantage anslutna till Fairtrade inte har bättre lön och arbetsvillkor än arbetare på andra odlingar i samma region. Ofta har de till och med sämre lön och arbetsvillkor.
– Många fattiga studenter och arbetare köper de här dyra produkterna. Konsumenterna måste bli bättre på att ifrågasätta företagen, säger Christopher Cramer, en av professorerna bakom rapporten.  

”Vi har brustit”

Forskargruppen kritiserar bland annat Fairtrades eget kontrollsystem som endast samlar in uppgifter från odlarna – inte från de anställda.
– Det ligger något i den här kritiken. De har helt rätt, vi har brustit här och har arbete att göra, säger Magdalena Streijffert, generalsekreterare på Fairtrade Sverige.
Hon välkomnar rapporten men menar att forskarnas metodik har vissa brister.
– De har jämfört småskaliga Fairtrade-certifierade odlare med icke-certifierade stora gårdar och plantage. Det är inte en rättvis jämförelse. På de större odlingarna har de anställda bättre villkor och löner, säger hon.
Christopher Cramer hävdar att detta inte stämmer.
– Det här är helt enkelt inte sant och de vet det. Vi har jämfört mindre Fairtrade-certifierade gårdar med andra gårdar i samma storlek och med större plantage, säger han.
Magdalena Streijffert påpekar att det gjorts många andra oberoende rapporter som kommit fram till positiva slutsatser om Fairtades inverkan på fattig­domen i utvecklingsländerna.
– Jag tycker man ska läsa Londonuniversitetets rapport, men även flera andra i så fall, säger hon.

”Måste vara ärliga”

Christopher Cramer tycker att organisationen skulle vara mer ärlig med de verkliga resultaten för de fattiga jordbrukarna.
– Ur ett bredare perspektiv handlar det om frågan ”vilka är de mest effektiva sätten att bekämpa denna fattigdom?” säger han.
På Twitter har Fairtrade gått till angrepp mot forskarna och hävdat att rapporten är partisk och politisk. Organisationen har dessutom hotat universitetet med rättsliga åtgärder.    
– Det är en otroligt barnslig respons. Jag vet inte hur det ser ut i Sverige, men här i Storbritannien är Fairtrade en väldigt stark lobbygrupp. De är inte vana vid kritik och försöker rikta uppmärksamheten åt ett annat håll, säger Christopher Cramer.
 

• 1,4 miljoner odlare i 70 länder organiserar sig i producentnätverk i Sydamerika, Afrika och Asien. Tillsammans med de nationella Fairtrade­organisationerna erbjuder de rättvisemärkta produkter i 24 länder och utgör Fairtrade international.

Fairtrade uppges arbeta för att:
•Odlare och anställda får bättre ekonomi
•Barnarbete och diskriminering motverkas
•Demokratin och fackföreningar ska fungera bättre
•Hänsyn till miljön blir bättre
•Att det blir enklare att ha ekologisk produktion

•Försäljningen av Fairtrade-märkta produkter i Sverige ökar för varje år. År 2006 var den 400 miljoner kronor. Bara fem år senare, år 2011, var försäljningen uppe i 1 213 miljoner kronor.