Klimat.

2018-07-02 18:45
Hålllbarhetsforskaren Kimberly Nicholas ger sin syn på hur man semestrar på ett hållbart sätt.  Christine Olsson/TT / Privat
Hålllbarhetsforskaren Kimberly Nicholas ger sin syn på hur man semestrar på ett hållbart sätt.

Experten tipsar: Så kan du semestra hållbart

Att försöka semestra hållbart kan verka omständigt när billiga flygresor gör att fjärran resmål tycks finnas bara runt hörnet. Men du måste inte åka långt för att göra det du tycker om och fylla på batterierna, menar hållbarhetsforskaren Kimberly Nicholas.

– Det kan vara jättekul att tänka mer kreativt om vad som är viktigt för dig och göra det på ett hållbart sätt, säger hon.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per månad

Från

39 kr

Beställ här!

Beställ senast söndag 24 okt så får du en hel månad för bara 39 kr.

Betala per år

Från

1500 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per år. Avsluta när du vill.

Flygets och bilens negativa effekter på klimatet är välkända. Men för den som har råd att resa iväg under semestern är de trots allt enkla och relativt billiga sätt att ta sig till nya platser och samla på sig nya intryck. Att komma bort från vardagen och möta nya människor kräver ändå att vi behöver ta oss till nya platser – eller?


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


För hållbarhetsforskaren Kimberly Nicholas vid Lunds universitet är inte det självklart.

– Jag tror själv det är viktigt att träffa nytt folk och få nya intryck. Men det kan man göra genom att träffa nya människor i sitt eget område och kanske gå på restauranger som serverar mat från olika länder, säger hon.

Dessutom tror hon det är svårt att få djupare insikter om andra platser under korta semesterresor.

– Man kanske ska tänka på att stanna en längre tid och bli del av en kultur, lära sig språket och gå djupare för att få nya perspektiv, inte bara poppa över för en helgsemester.

Tänk utanför ramarna

Tågresor är annars ett bra alternativ, menar Kimberly Nicholas som berättar att hon sedan sex år tillbaka valt bort flyg till förmån för tåg inom Europa. Det europeiska tågsystemet skulle visserligen kunna förbättras, biljettbokningen förenklas och resor vara billigare, säger hon.

– Men det är fullt möjligt att resa med tåg, det funkar. Samtidigt är det ett problem att det inte direkt är det lättaste eller billigaste att göra klimatvänliga val idag.

En nyckel till att semestra hållbart är att tänka utanför ramarna, säger Kimberly Nicholas.

– Det kan vara jättekul att tänka mer kreativt om vad som är viktigt för dig, vad det är du njuter av och som fyller på batterierna. Tänk till exempel igenom hur du kan maximera tiden med familjen, tillbringa tid i naturen, hälsa på kompisar och träffa nya människor på hållbara sätt. Vi behöver inte lägga all energi på att en semester ska vara exotisk och vara under kort tid, utan fundera på hur vi kan få den känslan i vardagslivet.

Semestrar du hållbart i år? Skicka oss ett ”vykort”! Mejla en bild och text på max 500 tecken (inklusive blanksteg) till miljo@etc.se och skriv ”Hållbar semester” i ämnesraden. Glöm inte att uppge namn, ålder och boendeort. Ditt vykort kan komma att publiceras i ett kommande nummer av tidningen.

Fler hållbara semestertips från Kimberly Nicholas:

- Välj bort flyget och bilen och ta dig till din destination med tåg, cykel eller varför inte segelbåt?

- Semestra hemma: upptäck dina lokala omgivningar och naturen. Ta tillfället i akt att vara fysiskt aktiv genom att vandra, klättra, paddla eller simma.

- Läs i hängmattan och gör en inre resa.

- Ät vegetariskt, till exempel om du ska grilla. Att äta kött är en stor miljöbov.