Klimat.

2020-03-27 09:47
Jakop Dalunde (MP). Bild: Henrik Montgomery/TT / Armando Franca/AP/TT
Jakop Dalunde (MP).
Puffetikett
Dagens ETC

EU stoppar tomma flygningar

Hittills har flygbolag varit tvungna att använda 80 procent av sina tilldelade start- och landningstider vid EU:s flygplatser. Det har lett till mängder av flygresor med halvtomma plan.

Nu sätter EU-parlamentet stopp för dessa klimatförstörande flygningar.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per månad. Avsluta när du vill.

Trots vikande passagerarsiffror har flygbolag fram till igår tvingats att fortsätta sina flygningar – många gånger med halvtomma plan – för att inte förlora sina start- och landningstillstånd vid EU:s flygplatser. Men i torsdags röstade EU-parlamentet bort det kravet, ett beslut som gäller retroaktivt från den 1 mars och fram till mitten av september. 

– EU står inför två kriser: coronakrisen och klimatkrisen. Att flyga tomma flygplan över världen förvärrar båda. Det är bra att EU-parlamentet nu sätter stopp för denna galenskap, säger EU-parlamentariker Jakop Dalunde (MP).

Det var i ett brev till EU-kommissionen för några veckor sedan som Miljöpartiets parlamentariker Jakop Dalunde och Pär Holmgren och flera andra kommissionen uppmanade en snabb ändring av bestämmelserna. 

Svaret från kommissionen blev att lägga fram ett förslag med tillfälliga regler, som ska gälla retroaktivt från 1 mars till och med 15 september. 

Förslaget har redan godkänts av ministerrådet. Och nu alltså antagits av parlamentet, som för första gången sammanträdde på distans.

– Detta visar att EU kan agera snabbt när den politiska viljan finns. Det är särskilt viktigt i kristider, säger Jakop Dalunde.

800dagar

Fakta

EU vill undvika att flygbolagen genomför spökflygningar utan passagerare bara för att behålla sina slottar på flygplatser.

Under flera år har EU arbetat med att se över systemet, men har nu klubbat ett tillfälligt undantag.

Retroaktivt från 1 mars och till och med 15 september kommer alla flygningar räknas som att de ägt rum fast flygen ställts in. 

Det har tidigare införts liknande undantag, till exempel i samband med Sars-epidemin år 2003 och finanskrisen år 2009.