Klimat.

2017-09-28 11:00
Sex portugisiska barn stämmer EU-länder för att de gör för lite för att motverka klimatförändringar. Bild: Global legal action network
Sex portugisiska barn stämmer EU-länder för att de gör för lite för att motverka klimatförändringar.

EU stäms av barn – för klimatapati

Nu har sex portugisiska barn fått nog. Via frivilligorganisationen Global legal action network planerar de att stämma en rad EU-länder för att dessa gör för lite för att motverka klimatförändringarna.

Det var i början av september som insamlingskampanjen dök upp på crowdjustice.com. 350 000 brittiska pund, motsvarande nästan 4 miljoner kronor, skulle samlas in.

Bakom insamlingen ligger Global legal action network, som agerar på uppdrag av sex portugisiska barn.


KOM TILL BOKMASSAN!

ETC och Leopard arrangerar 29 och 30 september Bokmassan (Heden, Göteborg). Massa författare, massa böcker – och inga högerextremister.

Här hittar du all information om evenemanget.


Målet med insamlingen är att få ihop tillräckligt mycket pengar så att en rättsprocess kan inledas i Europadomstolen mot minst 22 av de 47 länder som har ratificerat ­Europakonventionen. De ­exakta kraven som stämningen ska innehålla är inte klara, men det handlar i stora drag om att få länderna att minska sina utsläpp och fasa ut användningen av fossil energi snabbare än vad som är fallet i dag.

– Det kommer att bli ett unikt fall eftersom det är första gången som flera regeringar förs till domstol samtidigt, och detta relaterat till deras oförmåga att tackla klimatförändringarna, säger Marc Willers från brittiska byrån Garden Court Chambers.

”Överlevnad på spel”

Identiteten hos de barn som står bakom stämningen har inte avslöjats, annat än att fyra av dem bor i Leiria, det portugisiska distrikt som i somras blev hårt drabbat av skogsbränder. Kontakten med dem har skötts via den portugisiska advokaten Rita Mota.

– De är medvetna om att misslyckandet med att hantera klimatförändringarna sätter deras överlevnad på spel, något som inget barn någonsin borde fundera över, säger hon.

Rör flera länder

Europadomstolen tar ­vanligtvis bara emot fall som först behandlats i en nationell domstol, men i det aktuella fallet tänker advokaterna hävda att målet rör flera länder och därför borde tas upp.

15 procent av världens utsläpp av växthusgaser ­faller under Europadomstolens jurisdiktion.