Klimat.

2018-11-28 14:42
Bild: AP
Puffetikett
Dagens ETC

EU siktar mot klimatneutralitet senast år 2050

Senast år 2050 ska EU vara koldioxidneutralt. Det är en del av innebörden i EU-kommissionens nya långsiktiga klimatstrategi.

– Med den här planen kommer Europa att bli världens första storekonomi som siktar på nettonollutsläpp före 2050.

Det är nödvändigt för att möta de långsiktiga klimatmålen i Parisavtalet, säger EU:s klimat- och energikommissionär Miguel Arias Canete i samband med att kommissionen under onsdagen presenterade innehållet i EU:s långsiktiga klimatstrategi.


Prenumerera på Dagens ETC:s nyhetsbrev

 

Den mest radikala punkten handlar om ett skärpt klimatmål som innebär att unionen ska nå nettonollutsläpp senast år 2050. För att nå målet måste unionens länder senast om 32 år absorbera eller lagra lika mycket koldioxid som EU-länderna släpper ut – något Miguel Arias Canete anser är möjligt att genomföra tack vare befintlig och ny teknik.

”Ett ansvar att gå före”

– Fajten är inte förlorad idag, men den kan vara det år 2020. I EU har vi ett ansvar att gå före och kan göra det fortare än andra eftersom vi har de medel, den teknik och de ekonomiska förutsättningar som krävs, säger Miguel Arias Canete till Politico och förklarar att den senaste tidens torrperioder, översvämningar och skogsbränder tydligt visat att kostnaden för att inte agera i klimatfrågan är enorm.

Inget nytt mål för 2030

Tidigare i år gjorde fjorton av EU:s klimat- och miljöministrar  – däribland Sveriges klimatminister Isabella Lövin – ett gemensamt uttalande om vikten av en hög ambitionsnivå i EU:s långsiktiga klimatstrategi för att genomföra Parisavtalets mål.

Förutom nettonollutsläpp senast 2050 ville ministrarna se ett skärpt mål om utsläppsminskningar med cirka 55 procent före år 2030. Men något uppdaterat 2030-mål ingår inte i kommissionens nya långsiktiga strategi. I stället är det fortsatt EU:s nuvarande mål – en minskning på minst 40 procent jämfört med år 1990 – som gäller.

Att scenarierna för ett koldioxidneutralt EU tar sin utgångspunkt i år 2030 kritiseras av miljörörelsen, som anser att arbetet med att drastiskt minska utsläppen måste påbörjas omedelbart. Även EU-parlamentariker Jakob Dalunde (MP) är kritisk. 
– Det är väldigt glädjande att kommissionen följer EU-parlamentets beslut från färdplanen till Parisavtalet om att EU ska bli koldioxidneutralt, vilket vi gröna drev på hårt för. Men jag ställer mig kritisk till att arbetet enligt kommissionen ska vänta tills 2030. Vi måste agera nu, säger han till Dagens ETC.

800dagar

DIGITAL PRENUMERATION

TVÅ VECKOR GRATIS!

Läs alla artiklar från Dagens ETC utan kostnad första två veckorna. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom Dagens ETC direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Prenumerera” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter