Klimat.

2019-11-26 16:00
Enligt åtalet har Epsons skrivare en funktion som uppmanar till byte av bläckpatron trots att det finns bläck kvar. Bild: Shutterstock
Enligt åtalet har Epsons skrivare en funktion som uppmanar till byte av bläckpatron trots att det finns bläck kvar.
Puffetikett
Dagens ETC

Epson kan dömas för planerat åldrande: ”Solklart fall”

Det japanska elektronikföretaget Epson står inför rätta i Frankrike för att bryta mot lagen om så kallat planerat åldrande.

Epson anklagas för att medvetet förkorta livslängden på sina bläckpatroner och skrivare. Snart väntas domen som blir den första i sitt slag i världen.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Frankrike är det enda land i världen med en särskild lag som förbjuder företag att sälja produkter designade för att sluta fungera efter en viss tid, så kallat ”planned obsolescence” eller planerat åldrande. Nu prövas lagen, som kom 2015, för första gången. Det är den franska icke-statliga konsumentföreningen HOP (Halte à l’Obsolescence Programmée – Stop Planned Obsolescence), som dragit japanska Epson inför rätta.

Enligt åtalet har Epsons skrivare en funktion som räknar utskrifter och sedan, efter att ett visst antal skrivits ut, uppmanar till byte av bläckpatron. Det är bara det att då finns det mellan 20-40 procent bläck kvar i patronen, skriver Aktuell hållbarhet.

”Solklart fall”

– Vi anser att det är ett solklart fall som strider mot den nya lagen om planerat åldrande och väntar nu på domstolens beslut, säger Laëtitia Vasseur, ordförande för HOP, till Aktuell Hållbarhet.

Enligt den franska lagstiftningen kan både tillverkare och återförsäljare hållas ansvariga för planerat i åldrande i produkter.

– Straffskalan anger som mest två års fängelse och 3 miljoner kronor i böter för en individ, medan ett företag kan dömas att betala 5 procent av årsomsättningen i böter, säger Eléonore Maitre som forskar om internationell miljölag­stiftning vid universitet i Oslo, till Dagens ETC.

Även it-jätten Apple France har stämts av HOP, sedan företaget medgett att äldre mobiltelefoner gjorts slöare genom uppdatering av mjukvaran – ­precis när en ny modell släppts på marknaden.


Prenumerera på ETC:s Klimatnyhetsbrev

 

800dagar

Första domen i världen

Den väntade domen mot elektronikföretaget Epson blir den första i världen i ett mål om ”planerat åldrande”.

Det är den franska konsument- och miljöföreningen HOP som ­lämnat in stämningen. Även skrivartillverkarna Brother, HP och Canon är under utredning.