Fordon.

2015-10-12 17:00
bt att ta elcykeln från Bromma till Östermalm (9,5 km) jämfört med bil. Bild: Sustainable Innovation
bt att ta elcykeln från Bromma till Östermalm (9,5 km) jämfört med bil.

Elcykel dubbelt så snabb som bil till jobbet

Ett test som företaget Sustainable innovation genomförde i Stockholm visade att det gick mer än dubbelt så snabbt att ta elcykel från Bromma till Östermalm jämfört med bil. För cyklisten tog sträckan 9,5 kilometer bara 21 minuter, medan det tog 46 minuter för bilisten.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Det icke-vinstdrivande företaget Sustainable innovation ägs av Föreningen för energieffektivisering, och har sitt kontor på Östermalm i Stockholm. Två arbetskamrater undersökte hur snabbt de kunde ta sig till jobbet från en adress i Bromma, en total sträcka på 9,5 kilometer. Resultatet var slående. För elcyklisten tog det bara 21 minuter, och för bilisten tog det nästan dubbelt så lång tid – 46 minuter.

– Jag är inte förvånad. Vi har testat många olika sträckor, och jag har själv använt både cykel och elcykel året runt i flera års tid. Det är två saker man slås av: dels går det snabbare att in till stan från förorten, och dels är det mycket mer punktligt med cykel. Med bilen måste du ha omkring en halvtimmes marginal, du vet aldrig hur lång tid det kan ta att hitta parkering exempelvis, säger Roland Elander, chef för affärsutvecklingen på Sustainable innovation.

Goda skäl att välja cykeln

Omkring 80 procent av bilresorna i tätorter är kortare än 3-4 kilometer, enligt statistik från Trafikverket. Det finns alltså goda skäl, såväl tidsmässiga som klimatmässiga, att välja cykeln framför bilen.

– Jag tror det är vanans makt som får folk att fortfarande använda bilen. Många oroar sig över vädret i Sverige, men det är ofta överdrivet i mina ögon. Jag tror att det behövs någon form av förmån eller avdrag för att ännu fler ska välja cykel eller elcykel, säger Roland Elander.

Enligt Sustainable innovation kan man använda elcykel under ett helt år med mindre miljöpåverkan än vad en bil orsakar på en dag.