Klimat.

2017-08-03 13:15
  • BILD: Maria Lindström
  • Innan den arabiska våren var turismen en bidragande orsak till miljöförstöring i Tunisien.  Bild: Maria Lindström
    Innan den arabiska våren var turismen en bidragande orsak till miljöförstöring i Tunisien.
  • ”Tunisien har fått förändra sin turism för att locka tillbaka besökarna efter 2010-talets händelser”, förklarar Mohamed Meddeb, som jobbar på Tunisiens turistkontor i Stockholm. Bild: Maria Lindström
    ”Tunisien har fått förändra sin turism för att locka tillbaka besökarna efter 2010-talets händelser”, förklarar Mohamed Meddeb, som jobbar på Tunisiens turistkontor i Stockholm.

Ekosatsning lockar tillbaka turism till Tunisien

Den arabiska våren och terrorattacker har slagit hårt mot Tunisiens turism. Det har tvingat branschen att tänka om – något som har gynnat både miljön och lokalbefolkningen.

Arabiska våren och ett par stora terrorattentat har gjort Tunisiens ekonomi hårt ansträngd under 2010-talet. Tidigare levde landet till stor del på turism – omkring 13 procent av befolkningen jobbade inom branschen, som stod för ungefär en tredjedel av landets totala BNP.

Det här har dock förändrats drastiskt de senaste åren och turisterna har minskat markant i antal. Men med hjälp av olika projekt inom ekoturism börjar nu en viss sorts besökare återkomma till landet.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


– Efter den arabiska våren 2011 och strandskjutningen i Sousse 2015 tvingades Tunisien göra något för att få tillbaka turisterna, säger Mohamed Meddeb på Tunisiens turistkontor i Stockholm.

– En ny väg var att utveckla ekoturism och samtidigt utöka den ekologiska odlingen av grödor i landet. Människor vill i dag resa och äta schyst och en satsning på att bönder ska våga investera i ekologisk produktion och ta emot turister på naturens villkor ligger i tiden.

Det är den tunisiska regeringens miljöutskott som har fått i uppdrag att utveckla och ta fram hållbara mål för ekologisk odling och ekoturistprojektet har fallit väl ut trots att det fortfarande är i sin linda.

– Tunisien är i dag bland de främsta exportländerna i världen när det kommer till oliver och olivolja, samma sak gäller dadlar och citrusfrukter. Faktum är att Tunisien i princip är helt självförsörjande när det kommer till alla grödor utan bananer. Att börja med program inom just ekologisk odling och turism ger både jobb och större inkomster till bönderna, säger Mohamed Meddeb.

Hjälpprogram

Regeringens miljöutskott har arbetat fram en strategi för hur landet ska marknadsföra ekoturismen och ta tillvara de resurser Tunisien har. Det har resulterat i flera program som går ut på att hjälpa lokalbefolkningen att satsa på ekoturism, bland annat genom att ge finansiell hjälp både till bönder som ställer om sin odling till ekologisk produktion och till privata företag som satsar på aktiviteter för att gynna just de lokala invånarna.

Ett flertal nya företag har startats upp tack vare hjälpprogrammen och Tunisien hoppas också på att bli ett av de världsledande exportländerna när det gäller ekologisk olivolja.

– Tunisien har en stor fördel i den varierade naturen, säger Mohammed Meddeb.

– Klimatet gör att det går att odla det mesta. Landet är relativt litet och har inte särskilt många invånare, men det som man däremot har är helt olika odlingszoner. Olivodlingarna är störst och de finns i hela landet. Söderns torra Saharaklimat gör det utmärkt att odla dadlar, citrusfrukter och vinodlingar är vanliga i mellersta delen av landet medan spannmålsprodukter odlas i de norra delarna som har ett frodigt klimat. Ekologisk odling är gynnsamt inte bara för ekoturister som vill äta närproducerat och miljövänligt utan också för Tunisiens ekonomi som sådan.

Varierad natur

Tack vare Tunisiens varierade natur kan turister, utan att behöva ta sig runt flera timmar med hjälp av miljöovänliga transporter, vara på vandring i Saharaöknen på morgonen, klättra i berg mitt på dagen och gå på vinprovning i de norra delarna på kvällen.

Förutom att locka tillbaka turismen till Tunisien är meningen med ekoturismprojekten att sammanföra och framför allt utveckla de två största näringarna inom landet: jordbruk och turism. Innan den arabiska våren hade landet stora problem med miljön, just på grund av turism.

De kraftigt dalande besökssiffrorna efter arabiska våren och 2015 års terroristdåd – dels en självmordsbombning i Tunis och sedan strandskjutningen samma år – har fått Tunisien att ladda om batterierna och börja ta fram strategier för att skona miljö och natur, vilket nu börjar märkas.

Säkerhet för turister

I dag kommer inte bara turister som vill ligga på stranden, utan även människor som vill hitta på aktiviteter, leva sunt och resa medvetet. I närheten av turistanläggningarna har säkerheten förbättrats i form av turistpoliser och det bedrivs stora kampanjer i städerna för renhållning och sopsortering – ett led i landets projekt mot en bättre miljö. Flera lokala invånare jobbar i dag inom både turism och produktion av olika slag. Många arbetar till exempel som naturguider eller hyr ut sina boenden.

DIGITAL PRENUMERATION

TVÅ VECKOR GRATIS!

Läs alla artiklar från Dagens ETC utan kostnad första två veckorna. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom Dagens ETC direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Prenumerera” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter

Tunisien

Invånare: 11 107 800 (2015)

Yta: 163 610 km2

Språk: Arabiska och franska. De flesta pratar engelska.

Huvudsakliga näringar: Turism, jordbruk och industri.

Värt att veta: I dag är Tunisien kanske det land i MENA-regionen som är närmast en demokrati. På grund av ett antal terrordåd har turistnäringen påverkats och ännu inte återhämtat sig. Det, i kombination med att EU har varit i en ekonomisk kris med mindre import som följd samt att skördarna inom jordbruket de senaste åren varit sämre än vanligt, har gjort att Tunisiens ekonomi är mycket bräcklig.