Klimat.

2020-03-25 11:50
  • Bild: Rymdstyrelsen, Google och Copernicus
  • Bild: Rymdstyrelsen, Google och Copernicus
Puffetikett
Dagens ETC

Dramatisk minskning av föroreningar i spåren av corona

Halterna av kväveoxider i luften har minskat jämfört med mars 2019, det visar nya satellitbilder som svenska Rymdstyrelsen tagit fram.

Effekterna av att stora industrier stängt ned och trafiken minskat på grund av försöken att hindra spridningen av coronaviruset syns tydligen från rymden.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Sedan tidigare har satellitbilder på norra Italien visat på rejält sänkta nivåer av luftföroreningar i atmosfären i samarbete med arbetet mot spridningen av coronaviruset covid-19. Nu visar bilder som Rymdstyrelsen tagit fram att effekterna syns tydligt i hela Europa. Bilderna mäter luftens koncentration av kväveoxid, som främst släpps ut vid förbränningsprocesser. Kväveoxider släpps alltså ut av biltrafiken, men också av exempelvis energiproduktion, arbetsmaskiner och sjöfart.

Flera forskare tror nu att det som händer kan komma att påverka utsläppsnivåerna, även av koldioxid, under hela 2020.

– Det kommer att bero på hur länge pandemin håller i sig, hur spridda åtgärderna för att hindra den blir, och hur länge ekonomin är påverkad, speciellt i USA. Men troligtvis kommer det här att märkas på de globala utsläppen i år. Om det varar i tre-fyra månader till kan vi absolut se en minskning, säger Corinne Le Quéré, professor vid universitetet i East Anglia, till BBC.

Efter finanskraschen 2008-2009 ökade utsläppen med fem procent sedan stimulanspaket höjde användningen av fossila bränslen, någonting som Le Quéré menar att regeringar kan undvika den här gången. Till exempel skulle stödpaket till flygbolag kunna villkoras med hårdare utsläppsregler.

– Nu måste regeringar vara väldigt försiktiga när de beslutar hur de ska stimulera sina ekonomier, det är viktigt att de inte låser fast sina länder i användningen av fossila bränslen igen, säger Corinne Le Quéré till BBC.

800dagar

Fakta

Rymdstyrelsens satellitbilder visar ett medelvärde av troposfärisk koncentration av kvävedioxid perioden 15 – 22 mars år 2019 jämfört med samma datum år 2020. Värdena ligger mellan 0,00001 till 0,0008 mol/kubikmeter, låga värden ger ingen färg och högsta värdena visas med rött. Färgsättningen är likadan mellan de olika datumen.