Klimat.

2020-02-13 08:43
Mikael Kilter. Foto: Pressbild
Mikael Kilter.
Puffetikett
Dagens ETC

”Det kommer vara konstigt att ha sin egen bil”

Elbilar blir allt mer ­populära – men att äga en egen är inget måste. De senaste åren har fler och fler valt att vara med i en elbilspool.

Mikael Kilter, vd på Move About, är över­tygad om att utvecklingen kommer att fortsätta åt samma håll.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

När Move About startade sina elbilspooler för drygt tio år sedan fanns det knappt några elbilar på marknaden. Ändå var de redan då övertygade om att elbilar var framtiden. Och att vi inte behöver äga vår egen bil.

– Visionen var att vi måste lösa transportsystemet på ett annat sätt än med bensin- och dieseldrivna bilar. Vi måste ha så få bilar som möjligt, de som finns måste delas mellan människor på ett effektivt sätt, och de bilarna ska inte bidra till utsläpp. Elbilspooler löser allt det, säger Mikael Kilter, vd på Move About.

Särskilt de senaste åren har Move About märkt hur intresset för deras elbils­pooler växt. De finns nu på 25 orter i Sverige, och har ungefär 10 000 användare.

– För bara tre år sedan hade vi kanske 3 000 användare. Det har hänt mycket bara de senaste åren, säger han.

Fler och fler företag och fastighetsbolag samarbetar också med Move About. Dessutom är de inte längre ensamma med att erbjuda elbilspooler.

– Nu finns det två eller tre bolag till. Vi välkomnar den konkurrensen, att fler ser det här som något att satsa på är bara bra. Vårt huvudsyfte är inte att tjäna pengar på det här, utan att vara med och bidra till en omställning.

Vad tror du om potentialen – en stor majoritet äger ändå sin egen bil idag?

– Jag tror att väldigt mycket kommer att hända på bara tio år. Vi måste gå ifrån ett individuellt bilägande, och om tio år tror jag att det här är den nya normen. Det kommer vara konstigt att ha en egen bil, särskilt en fossilbil.


Prenumerera på ETC:s Klimatnyhetsbrev

 

800dagar

Bilpooler växer

Enligt analysföretaget Navigant Research bedöms 12 miljoner människor vara medlemmar i bilpooler världen runt i år – mer än fem gånger så många som 2013 då samma siffra var 2,3 miljoner.