Utdrag.

2018-07-09 18:59

Det är gratis att rädda klimatet

Till slut en positiv och glad överraskning. Det är fel att påstå att det kostar att rädda klimatet.
Det är inte sant.

I själva verket är det för oss alla alldeles gratis, det kostar absolut ingenting utan är enbart en ekonomisk vinst. De som säger annat kan antingen inte räkna eller har ett egenintresse som gör att de inte vill veta.

Du har kanske hört att det är ”dyrt” med förnybar energi. Det är det inte alls. I alla länder där förnybar energi fått växa så har elpriserna sjunkit. Soliga dagar eller blåsiga kan det rentav bli minuspris på el. Det här beror på att det inte kostar något att producera när vind och sol väl är uppsatt, kostnaden blir gratis efter några år och dessutom ett plus ekonomiskt eftersom de minskar de ekonomiska kostnaderna som utsläppen från kol och gas skapar. Inte ens om kol blir skattefritt skulle det bli gratis eftersom det skapar kostnader för alla. Förstört klimat.

Det är inte dyrt med ekojordbruk. Tvärtom, varje år som matjorden bevaras utan gifter från handelsgödsel så minskar kostnaderna för oss alla. Förstörd matjord är en stor kostnad, räddad matjord gör istället jordbruket gratis.
Att ta bort utsläpp av lustgas, metan och CO2 är gratis eftersom det återskapar mer jord, vi räddar jordbruket till våra barnbarn utan att lägga ner mer pengar än vi gör idag på att förstöra den.

Det är gratis att värma bostäderna. Med tillräckligt tjock isolering gör de boende själva den mesta värmen och solenergi lägger enkelt till det som fattas. Efter några år är boendekostnaderna mycket lägre än de slösande husen i betong och om bostaden byggts i trä lagrar den dessutom CO2 vilket sparar enorma pengar för alla i samhället.

Det är inte en kostnad att ta bort plastprodukter som förstör våra hav. Det är gratis. Vi behöver inte dessa förpackningar.

Alla som promenerar vet att det är gratis, alla som cyklar vet att det blir gratis jämfört med andra sätt att färdas och alla som har en elbil vet att det bara kostar 10 % jämfört med bensinbilen i drift men för alla oss tillsammans är elbilen idag gratis eftersom den stoppar utsläpp från de smutsiga bilarna.

Så fort en åtgärd minskar framtida kostnader som förstörelsen skapar så blir den ju gratis. Det kostar noll kronor för ett samhälle att bygga cykelbanor eftersom man därmed kan minska på de dyra motorvägarna. Och höghastighetstågen är gratis

för nationen eftersom räntan är nära noll och avbetalningarna betalas av de åkande som dessutom sparar enorma kostnader för utsläpp när flyget konkurreras bort.

Det här är oerhört viktigt eftersom klimatrörelse, politik och borgerliga ekonomer envisas med att påstå att det kostar att rädda klimatet.

Det är inte sant.

Det kostar att förstöra klimatet, inte att rädda det.

Så varför har vi hamnat så fel?

Det finns en mycket enkel anledning.

Några förlorar enormt mycket pengar på att vi gratis löser problemet.

Vi som just nu jobbar på att lösa klimathotet, var och en och tillsammans, vet att det är en mycket liten minoritet som förnekar utvecklingen och vetenskapen. De motarbetar och försenar omställningen och försöker kortsiktigt skapa fördelar för dem själva i väntan på att det som måste ske, ändå ska ske.

Det är inte ens de rika länderna mot de fattiga, i varje land finns miljoner människor som inte bär på klimatskulden utan snarare är offer för den.

Klimathotet är skapat genom ekonomiska beslut där beslutsfattarna, var och en, vägrat ta hänsyn till konsekvenserna av deras beslut.

Ingen tvingade Volkswagen att fuska med dieselbilarnas utsläpp, ingen tvingade Exxon att ljuga om forskningen, ingen tvingade Norge att öka utvinningen allt längre norrut, ingen tvingade

Vattenfall att börja producera kolkraftsel för svenska skattebetalares pengar.

Klimathotet är en fråga om ekonomi, men makten över ekonomin är en fråga om moral.

Det betyder att förändringen också kommer innebära förändringar kring vem som har makten över energi och pengar och därmed makten över framtiden.

1 procent kan inte få styra 99 procents framtid.

Klimathotet är i grunden skapat av en liten grupp styrande människor, några av dem har faktiskt vetat vad de gjort och blivit snorrika på det. Ändå är alla människor en del i systemet.
Ibland säger klimatrörelsen att vi lever i Antropocens tid, att människan själv påverkar klimatet. Men då är viktigt att förstå att det inte är mänskligheten utan en mycket liten del av den som skapat detta gigantiska problem.

Men det några få människor kan förstöra, kan bara många människor reparera.

Och dessutom är det alldeles gratis.

Den viktigaste ekonomiska lärdomen av klimathotet är att vi inte kan räkna så som de som skapat problemet gör. Eftersom de ständigt räknar bort kostnaderna av att förstöra för alla så är deras råd om vad som är lämpligt att göra väldigt ointressant.
De förstår inte att det kostar mer att förstöra än att rädda, de kan inte förstå det eftersom de ju tjänar pengar idag på att fortsätta förstöra.

Mera inrikesflyg är lönsamt säger de.

Medan verkligheten är att det kostar miljarder.
Det enda som är gratis är att ta bort flyget och ersätta det med snabba tåg.

Hoppet är här. Det är gratis att rädda oss alla.

Vad kan du göra?

• Ta ut dina sparpengar och investera direkt i solenergi på eget tak eller gemensamt tak.
• Byt bort de produkter du använder mot sådana som långsiktigt har låg driftskostnad.
• Odla mat ihop med andra.
• Sluta stödja fonder och
investerare med dina pensionspengar, det är inte avkastningen
du ska leva på, det är att ha så mycket som möjligt gratis i framtiden.

DIGITAL PRENUMERATION

TVÅ VECKOR GRATIS!

Läs alla artiklar från Dagens ETC utan kostnad första två veckorna. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom Dagens ETC direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Prenumerera” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter

Så fort en åtgärd minskar framtida kostnader som förstörelsen skapar så blir den ju gratis.