Klimat.

2018-10-31 09:20
Extinction rebellion protesterar i London, augusti 2018. Bilder: Skärmdumpar
Extinction rebellion protesterar i London, augusti 2018.
Puffetikett
Dagens ETC

De riskerar fängelse – för att rädda klimatet

En nybildad brittisk klimatgrupp planerar att genomföra massiva civila olydnads-aktioner i London. Gruppen, som kallar initiativet ”Extinction Rebellion”, säger att omkring 500 personer kommer att delta i protesterna och att de inte räds att bli gripna. Första aktionen genomförs idag.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

– Planeten är i ekologisk kris. Vi är mitt i den sjätte av massutrotningar som planeten genomgått. Barn i dagens Storbritannien kommer uppleva de fruktansvärda konsekvenserna av passiviteten, från översvämningar till skogsbränder, från extremväder till missväxt och samhällets oundvikliga sammanbrott. Det är en plikt att agera, säger Roger Hallam, en av Extinction Rebellions initiativtagare, till The Guardian.

Gruppen planerar nu stora civila olydnadsaktioner i London under november. De kommer att börja med att spika upp en lista krav på parlamentsbyggnaden idag och protesten ska sedan kulminera med en sittstrejk på Parliament Square den 17 november. 

Enligt Hallam har runt 500 personer anmält sig och är beredda att låta sig gripas. Extinction Rebellion är en del av klimatorganisationen Rising Up och bland deras krav finns bland annat en reducering av koldioxidutsläppen till noll innan år 2025. I ett brev till Guardian publicerat i slutet av oktober skriver de att politikerna misslyckats med att tackla klimatkrisen.

”Det sociala kontraktet har brutits. Det är därför inte bara vår rättighet utan vår moraliska plikt att kringgå regeringens passivitet och flagranta försumlighet och revoltera för att försvara livet”, skriver företrädare för Extinction Rebellion.


Prenumerera på ETC:s Klimatnyhetsbrev

 

Kampanjat flera månader

De senaste månaderna har aktivister i Rising Up kampanjat runt om i Storbritannien och arrangerat offentliga möten där de berättat om klimatförändringarnas konsekvenser och vad som kan göras för att hindra dem. Hundratals människor har diskuterat frågorna under möten på pubar, i kyrkor och på universitet.

– Det känns som vi rör vid något väldigt kraftfullt när det gäller frustrationen och känslan av att det är bråttom, som många har när de ser hur bevisen för klimatkrisens omfattning hopas, säger Roger Hallam.

Han arbetar vid Kings College i London och forskar om protester och sociala förändringar. Extinction Rebellion har fått stöd av runt 100 av hans forskarkollegor på universitet runt om i landet. De publicerade nyligen ett öppet brev där de skriver att de inte längre tänker tolerera passivitet i klimatfrågan.

”Vetenskapen är tydlig, faktan är obestridlig och för oss är det samvetslöst att låta våra barn och barnbarn bära den ohyggliga bördan av en katastrof utan motstycke som vi själva skapat”, skriver forskarna i sitt brev.

800dagar

Extinction Rebellion

Intiativ lanserat av klimatgruppen Rising Up. Kommer att genomföra vad de själva kallar ”fredliga civila olydnadsaktioner” för att sätta press på politikerna i klimatfrågan.

Huvudkrav är en minskning av koldioxidutsläppen till noll innan 2025 och att regeringen inrättar en medborgarkommission för att utarbeta en krisplan för klimatet.

Gruppens första aktion blir idag då aktivister kommer hålla möte utanför parlamentsbyggnaden i London och spika upp en lista med sina krav. En av talarna är svenska Greta Thunberg.

Dagens möte kommer att följas upp med flera civila olydnadsaktioner under november. Exakt hur de ska se ut är ännu inte känt men representanter för Extinc­tion Rebellion har sagt att de hoppas kunna stänga ner delar av centrala London.

17 november genomförs en sittstrejk på Parliament Square som avslutning på månadens kampanj.  Enligt organisatörerna har runt 500 personer föranmält deltagande och är beredda att bli gripna.