Klimat.

2018-12-05 16:00
Bild: Andy Wong/AP/TT
Puffetikett
Dagens ETC

De rikaste länderna väntas släppa ut mer koldioxid 2018

Samtidigt som världens länder möts i Katowice för att diskutera hur Parisavtalet ska kunna uppfyllas kommer nya siffror, som visar att utsläppen från världens rikaste länder ökar för första gången på fem år.

Fem år men inte längre. Nu varnar internationella energirådet IEA för att koldioxidutsläppen från världens största ekonomier efter att ha minskat i flera år under 2018 förväntas öka med 0,5 procent.

Visserligen är ökningen mindre än den ekonomiska tillväxten i berörda länder – i Nordamerika, EU och de mest avancerade ekonomierna i Asien – men IEA noterar ändå trendbrottet.

– Den här vändningen borde vara ännu en varning till regeringarna som den här veckan möts i Katowice, säger IEA:s chef Fatih Birol till Econews.com.

Ökad efterfrågan

Enligt energirådet handlar årets ökade utsläpp om en ökad efterfrågan på framför allt olja och naturgas. En mindre del av ökningen kan tillskrivas utbyggnaden av kolkraftverk på olika håll i världen. Detta trots att förnybar energi blir allt populärare och användningen av kol fortsätter minska på andra håll.

Uttalandet från energirådet kommer lägligt nog samtidigt som FN håller klimatmöte med 195 deltagande länder i ovan nämnda Katowice, Polen. Ett möte som är tänkt att resultera i riktlinjer för hur Parisavtalets mål om maximalt två graders global uppvärmning ska uppnås i praktiken.


Prenumerera på ETC:s Klimatnyhetsbrev

 

Efterlyser ansträngningar

Vad det handlar om är att energirelaterade koldioxidutsläpp måste nå en topp helst igår för att sedan snabbt minska om världens länder ska nå Parisavtalets klimatmål.

– Ytterligare ansträngningar är nu nödvändiga för att uppmuntra till ännu mer förnybar energi, större energieffektivisering, mer kärnkraft och fler innovationer inom teknologier som kolhantering, -inkapsling och -förvaring, och inom vätgas för att nämna några, säger Fatih Birol.

Men det är inte bara de rikaste länderna som ökar sina utsläpp. Även de växande ekonomierna på planeten väntas öka sina utsläpp under 2018, visar IEA:s preliminära sammanställning.

De exakta siffrorna över globala koldioxidutsläpp kommer att publiceras i mars 2019.

DIGITAL PRENUMERATION

TVÅ VECKOR GRATIS!

Läs alla artiklar från Dagens ETC utan kostnad första två veckorna. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom Dagens ETC direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Prenumerera” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter

Fakta

Under den senaste femårsperioden har världens rikaste ekonomier minskat sina utsläpp med tre procent, eller närmare 400 miljoner ton koldioxid.

Förra året ökade de globala utsläppen med 1,6 procent, detta efter att ha legat stilla sedan 2014.