Klimat.

2019-03-12 16:00
”Tanken med Resa reko är att samla information kring ett förslag till ett liv som är flygfritt”, säger Elvira Boman som driver det populära Instagramkontot Resareko tillsammans med Arnulfur Hakonarson.
”Tanken med Resa reko är att samla information kring ett förslag till ett liv som är flygfritt”, säger Elvira Boman som driver det populära Instagramkontot Resareko tillsammans med Arnulfur Hakonarson.
Puffetikett
Dagens ETC

De hjälper äventyrslystna att hitta till semesterparadisen – utan flyg

Skaparna bakom Instagramkontot Resa reko: ”Tydligt att det finns ett väldigt stort intresse för hållbart resande.”

Vad sägs om en flygfri resa till änglarnas stad – Los Angeles – eller varför inte en magisk weekend i trädhotellet utanför Boden? För den som har bestämt sig för att sluta med det ohållbara nöjesflygandet finns fortfarande oändliga möjligheter att uppleva äventyr, avkoppling och drömlika vyer. Om någon tvivlar rekommenderas en scrollning bland de idylliska bilderna med tillhörande reseinstruktioner på Instagramkontot Resa reko.

På kort tid har kontot, som skapades av Elvira Boman och Arnulfur Hakonarson så sent som i januari, fått över tiotusen följare.

– Den senaste månaden har det verkligen tagit fart. Det är tydligt att det finns ett väldigt stort intresse för hållbart resande nu, säger Elvira Boman.

Idén bakom kontot är att normalisera det hållbara resandet och visa att det varken behöver vara särskilt krångligt eller uppoffrande att stanna på marken. Hittills har responsen varit överväldigande positiv, berättar Arnulfur Hakonarson.

– Vi har fått så otroligt fin respons. I början postade vi mest inlägg om resmål vi själva var nyfikna på och ville besöka, men nu formas de väldigt mycket utifrån alla tips och önskemål vi får in. Det är jättekul att veta att vi inspirerar människor. Kan vi bara få en person att börja resa mer hållbart så är det fantastiskt, säger han.


Prenumerera på ETC:s Klimatnyhetsbrev

 

Träffades under en resa

Både Elvira Boman och Arnulfur Hakonarson har ett stort reseintresse i grunden. De  träffades i samband med att de på varsitt håll reste runt i Sydostasien för fyra år sedan. Idag är de ett par och i höstas flyttade de till Stockholm efter att ha bott ett tag i Arnulfurs hemstad Reijkjavik.

– Jag har varit aktiv inom miljörörelsen länge och har rest mycket både privat och i jobbet.  Det var på den där goda tiden när ingen på riktigt pratade om flygets klimatpåverkan – inte ens i miljökretsar. Så vi flög som galningar, men åt självklart bara veganskt – eftersom vi var medvetna liksom, säger Elvira Boman och skrattar.

För hennes del vände det för ungefär tre år sedan, då det inte längre kändes bra att fortsätta flyga kors och tvärs över världen.

– För mig har insikten om flygets klimatpåverkan och den här omställningen inneburit en viss sorgeprocess, för jag har ju älskat att resa runt i världen. Det är egentligen först nu jag inte längre känner någon sorg, och det är mycket tack vare att vi började med det här Instagramkontot. På så sätt har det haft en terapeutiskt funktion för mig, säger Elvira Boman och fortsätter:

– För när vi började skala ner vad det var jag älskade så mycket med resandet – äventyr, avkoppling, fly vardagsbekymmer etcetera – så insåg vi att det här ju går att uppleva på jättemånga andra sätt än flyga till exempelvis Bali. Och det är detta vi vill förmedla med vårt konto.

”Svårt att rättfärdiga”

Arnulfur Hakonarson känner även han att det är svårt att rättfärdiga nöjesflygandet med tanke på hur akut klimatkrisen är.

– Det känns liksom inte fräscht att resa på en weekend till London, bara för att det är nice. Sen tycker ju jag som kommer från Island att det är helt fantastiskt att bo i Sverige och ha möjligheten att ta tåget nästan överallt på kontinenten. Alla vill resa till Island men här finns ju otroligt mycket fin natur, plus att sjukt vackra Norge ligger precis intill. Jag har mest sett bilder därifrån och det ser så drömmigt ut, nästan finare än Island, men det skulle jag förstås aldrig säga så att mina släktingar hör, säger han.

Även om Arnulfur Hakonarson delvis försörjer sig som fotograf har han och Elvira Boman framförallt använt sig av andras bilder när de skapar sina restips.

– Vi ägnar mycket tid åt att hitta bra och lockande foton på platserna vi tipsar om och ger självklart credd till fotograferna. Planen är att vi också ska börja resa runt själva till olika ställen och ta de där bilderna vi saknar för att kunna göra alla inlägg vi vill, säger Arnulfur Hakonarson .

Framöver  planerar de även göra en podcast ihop.

– Vi får så mycket frågor och tips från människor och känner därför att vi skulle vilja skapa ytterligare ett forum, som lämpar sig bättre för information som inte ryms i en instagrampost, säger Elvira Boman.

800dagar

DIGITAL PRENUMERATION

TVÅ VECKOR GRATIS!

Läs alla artiklar från Dagens ETC utan kostnad första två veckorna. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom Dagens ETC direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Prenumerera” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter