Klimat.

2017-06-27 17:00
  • Bild: Moa Karlberg
  • Runt om i landet finns öppna stugor för gratis övernattning. Ibland är det tomt, ibland får besökarna samsas om utrymmet. Bild: Moa Karlberg
    Runt om i landet finns öppna stugor för gratis övernattning. Ibland är det tomt, ibland får besökarna samsas om utrymmet.

De guidar till hemliga stugor där du bor gratis

Glänta på dörren, kliv in, rulla ut sovsäcken, tänd en eld och somna till ljudet av veden som knäpper. Runt om i Sverige finns hundratals öppna stugor där vem som helst får övernatta gratis. Men de är inte alltid så lätta att hitta. Nu har de för första gången sammanställts i boken ”Stuglandet” av Kjell Vowles och Moa Karlberg.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per månad. Avsluta när du vill.

De ligger vid vandringsleder, högt upp i fjällen och längs klippiga kustband. Stugorna där det bara är att stiga rakt in. Kanske kommer du att tillbringa natten ensam – kanske med barnfamiljer, tyskar och ungdomar från världens alla hörn.

– Man kan inte räkna med att få vara ensam i stugan. Ibland kan det vara folk där redan och då får man försöka få plats allihop. Det är ju lite av charmen också, säger Kjell Vowles, journalist.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


Tillsammans med fotografen Moa Karlberg har han rest landet runt för att kartlägga de stugor som står öppna för allmänheten. Från den karga fjällvärlden i norr till Skånes lummiga bokskogar. Drygt 200 stugor, flottarkojor och nybyggda timrade stugor har kommit med i boken ”Stuglandet – en guide till fria övernattningar”.

Van fjällvandrare

Kjell Vowles är en van fjällvandrare som genom åren stött på de olåsta stugorna ute i skog och mark.

– Jag började fundera på hur många stugor det egentligen fanns och kände att här finns en större historia att berätta, säger han.

Många stugor ägs av länsstyrelser och kommuner med det uttalade syftet att främja friluftsliv och folkhälsa. Andra ägs av hembygdsföreningar och byalag och då handlar det ofta om att man velat bevara någon kulturhistorisk miljö.

Svåra att hitta

Men att hitta stugorna är inte alltid det lättaste. Information­en är ofta knapphändig och ingen sammanställning av alla stugor har funnits fram tills nu.

Vissa stugor ligger flera timmars vandring till fots bort medan andra har en busshållplats nästan ända fram till dörren. Stugan i Aivak, i Västerbottens vackra fjällvärld, ligger ödsligt och inte en själ syns till på den nästan två mil långa vandringen dit. På andra ställen, som i populära turistmålet Skuleskogen vid Höga kusten, trängs vandrarna i stugorna.

– Jag hade ingen aning om att det fanns så här många gratis stugor i Sverige, säger Moa Karlberg.

– För min del var det som att upptäcka delar av Sverige som jag inte sett tidigare. Vi träffade människor som var engagerade i hembygdsföreningar, ofta äldre, som bott på landet i hela sina liv och som hade en koppling till stugorna. Jag lärde mig mer om Sverige ur ett historiskt perspektiv.

Klimatsmart

Kjell Vowles hoppas att boken ska uppmuntra fler till klimat­smart och billig turism. 

– Ja, det har definitivt varit ett av mina mål. Jag kan personligen känna en frustration över resejournalistiken som alltid bygger på långväga flygresor och konsumtion. I början av året slog jag upp en resetidning som listade sina 25 bästa resmål och alla var flygresor. Om vi ska ta ett helhetsperspektiv på klimatfrågan så måste vi lyfta alternativ.

Läs hela reportaget Hemliga stuglandet i senaste numret av Kloka hem.

Att tänka på

Ta med mat, liggunderlag och sovsäck. ”I många stugor finns det madrasser, men ibland kan det kännas skönt med ligg­underlag ovanpå om madrassen legat där länge”, tipsar Kjell Vowles.

Till stugetiketten hör att städa efter sig, ta med skräp och sopor och inte minst – skriva en rad i gästboken!

Har du använt ved? Hugg upp lite ny till nästa sällskap som kommer.