Klimat.

2019-05-02 08:50
”Vi gröna inom EU har jobbat med det här sedan 2009”, säger Jakop Dalunde, EU-parlamentariker för Miljöpartiet.  Bild: Henrik Montgomery/TT
”Vi gröna inom EU har jobbat med det här sedan 2009”, säger Jakop Dalunde, EU-parlamentariker för Miljöpartiet. 
Puffetikett
Dagens ETC

De gröna lanserar en ny plan för att omforma EU

Inför kommande EU-parlamentsval har De gröna inom EU enats om en gemensam färdplan – Green New Deal. Miljöpartiets EU-parlamentariker Jakop Dalunde ser svårigheterna, men tror att grön politik snart får den uppmärksamhet den förtjänar.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Prenumerera digitalt

Från

39 kr

Beställ här!

Beställ senast 26 september så får du en hel månad för bara 39 kronor. Avsluta när du vill.

Prenumerera på papper

Från

327 kr

Beställ här!

Få tidningen både på papper och digitalt. Betala per månad.

– Vi löser inte klimatfrågan med individuell moralism. Det krävs en systemförändring.

Den som säger det är Jakop Dalunde, EU-parlamentariker för Miljöpartiet. Med de orden sammanfattar han lösningen på hur EU ska genomföra en grön omställning för en hållbar framtid, åtminstone är det den lösning som gruppen De gröna i EU-parlamentet sammanfattar under rubriken Green New Deal, den gemensamma plattform de går till val på.

Ny finanspolitik

Green New Deal är ett makroekonomiskt och finansiellt program för hela EU, ett program som ska höja alla medborgares livskvalitet och omdefiniera hela EU:s finanspolitik.

– Vi gröna inom EU har jobbat med det här sedan 2009. Det handlar om att EU måste använda mer av de substantiella muskler som unionen sitter på och öronmärka pengar för klimatsatsningar, allt från infrastruktur till forskning och innovation.

De gröna i EU-parlamentet har inom ramen för den gemensamma plattformen redan lyckats förhandla till sig omkring 400 miljarder euro – exakta summan är inte klar ännu – från olika fonder, att använda till grön klimatomställning. Summan kan komma att stiga under nästa mandatperiod när det även ska förhandlas om hur stor del av EU:s jordbruksfonder som ska avsättas till omställningen.

– Vi ville gå längre och öronmärka ännu mer pengar, men de konservativa tyckte att vi gick för långt, vilket såklart är ett uttryck för politiska värderingar, men jag tycker ändå vi har gjort stora framsteg, säger Jakop Dalunde.

Många stötestenar

Och det är inte oväntat i de olika positionerna avseende politiska värderingar inom EU-parlamentet som det största hindret för Green New Deal finns. Hur mycket behöver öronmärkas? Hur snabbt ska förändringar genomföras? Hur mycket av det som öronmärks ska gå till existerande storindustri? Hur mycket ska gå till mindre och medelstora företag med affärsmodeller som ”inte sitter fast i gammalt tänk”?

– Mitt bekymmer är att vi ska vaggas in i en falsk trygghet. Det är fler politiker som säger sig stå bakom grön politik. Men sedan vid förhandlingsbordet så motarbetar många av dem den politik som krävs.

Varför det är så kan ha många förklaringar. En av dem tycks vara rädsla.

– När jag var i Paris i samband med förhandlingarna hörde jag en högt uppsatt världsledare säga ”vi vet vad vi ska göra, men vi vet inte hur vi ska bli omvalda efter det”.

Klimatet etta

Grön politik behöver helt enkelt få ett uppsving bland väljarna, enligt Jakop Dalunde. Något som enligt en färsk undersökning från change.org faktiskt verkar vara fallet. Tillfrågade om vilken fråga det kommande EU-parlamentet bör fokusera på svarade 72 procent ”klimatet”, med ”ett nytt ekonomiskt system” som god tvåa på 68 procent.

Ett problem är att det människor håller med om på pappret inte alltid är det de sedan är lika nöjda med när det ska implementeras i faktisk politik.

– I undersökningar säger 80 procent att det ska kosta mer att förstöra klimatet, men nedbrutet till högre skatter eroderas stödet för grön politik snabbt.

Trots detta är Jakop Dalunde optimistisk.

– Ja, jag är född optimist. Klimatoron har stigit till höga nivåer, men inte omsatts i politisk handling ännu. Men om vi lyckas förklara att det är en systemförändring som krävs, att vi inte ska skuldbelägga individer för att de flyger eller kör en bensinbil, att grön politik skapar arbetstillfällen, då tror jag att fler och fler väljare kommer att gå till valurnan med klimat som första tanke.

Green New Deal

Green New Deal klubbades igenom i januari 2019 och är de europeiska miljöpartiernas gemensamma plattform och färdplan för hur EU ska ställa om ekonomiskt och socialt till ett hållbart samhälle.

De 400 miljarder som De gröna i EU förhandlat till sig ska bland annat gå till satsningar på förnybar energi, hållbar infrastruktur, energi­effektiviseringar, stöd till produktutveckling, till forskning och utveckling, och till att skapa gynnsamma villkor för mindre och medelstora företag med hållbara affärs­modeller.

De gröna i EU-parlamentet

De gröna är för närvarande den näst minsta partigruppen i EU-parlamentet .

I EU-parlamentsvalet 2014 samlade gruppen ihop drygt 7 procent av rösterna, vilket gav dem 50 av totalt 751 mandat.

Enligt opinionsmätningar inför årets EU-parlamentsval ser De gröna ut att kunna öka sina mandat till 57.