Klimat.

2019-03-21 13:18
  • Bild: Mark Humphrey / AP Photo och Anders Wiklund / TT
    Bild: Mark Humphrey / AP Photo och Anders Wiklund / TT
  • EU-parlamentariker från den gröna gruppen iscensatte tillsammans med miljöorganisationer hur lobbyister från fossiljätten Exxon Mobil ska fråntas sina passerkort till EU-parlamentet, efter att de vägrat delta i en utfrågning om sin lobbyverksamhet.  Foto: Amanda Berglund
    EU-parlamentariker från den gröna gruppen iscensatte tillsammans med miljöorganisationer hur lobbyister från fossiljätten Exxon Mobil ska fråntas sina passerkort till EU-parlamentet, efter att de vägrat delta i en utfrågning om sin lobbyverksamhet.
Puffetikett
Dagens ETC

De gröna i EU vill slänga ut oljelobbyn från parlamentet

Efter att lobbyister från oljejätten Exxon Mobil uteblivit från en utfrågning i EU-parlamentet om deras lobbyarbete kräver ny flera miljöorganisationer att de stängs ute från parlamentet. 

– De har förvillat klimatdebatten i hela mitt liv, säger miljöpartisten Pär Holmgren som kandiderar till EU-parlamentet och deltog i en manifestation mot Exxon under torsdagen. 

Fossiljätten Exxon Mobile, ett av världens största och rikaste företag, anklagas för att ha använt stora summor pengar för att försena och förvilla i klimatdebatten. Bolaget har haft många lobbyister i EU-parlamentet och ska ha spenderat mer än motsvarande 300 miljoner kronor på sin påverkan sedan 2010, enligt flera miljöorganisationer. 

På torsdagsmorgonen var Exxons företrädare kallade till EU-parlamentet för en utfrågning om deras lobbyverksamhet, men uteblev. I en manifestation utanför parlamentet krävde en rad mijljöorganisationer och tankesmedjor att fossiljätten nu istället utestängs från allt lobbyarbete i parlamentet. 

”De riktigt stora bovarna”

En av deltagarna var miljöpartisten och före detta SVT-meteorologen Pär Holmgren, som kandiderar till EU-parlamentet i valet i maj.

– Jag kan säga att personligen hoppas jag slippa se dem här i framtiden, säger han när Dagens ETC når honom direkt efter manifestation i Bryssel, och fortsätter:

– Exxon är verkligen en av de riktigt stora bovarna i klimatdramat, de har spridit klimatförvirring och försenat den väldigt viktiga omställning under hela mitt liv.
 


Prenumerera på ETC:s Klimatnyhetsbrev

 


Pär Holmgren menar att utan de stora insatser för att försena arbetet mot klimatförändringarna som Exxon bidragit till skulle dagens situation se helt annorlunda ut. De första varningarna kom redan på 70-talet, men klimatkrisen har ändå tillåtits att eskalera.

– Då hade vi kunnat göra utfasningen långsamt, men utsläppen har ju ökat sedan dess. För varje dag som går så måste vi nu göra saker ännu snabbare, säger han. 

Holmgren framhåller att de som idag oroas över att omställningen till ett fossilfritt samhälle ska slå mot jobb och glesbyggd istället borde rikta sin ilska mot de företag som gjort att situationen blivit så pass akut som den är idag.

– Det här är ett typfall på dålig klimaträttvisa, där de allra rikaste företagen kan klara sig undan och fortsätta tjäna pengar på fossil energi – trots Parisavtalet – samtidigt som enskilda och mindre företag kan komma att råka illa ut under den här processen.

DIGITAL PRENUMERATION

TVÅ VECKOR GRATIS!

Läs alla artiklar från Dagens ETC utan kostnad första två veckorna. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom Dagens ETC direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Prenumerera” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter