Klimat.

2018-12-10 12:50
Puffetikett
Dagens ETC

De är bäst och sämst på klimatarbete i EU

Just nu pågår FN:s klimatförhandlingar i polska Katowice. Sverige förhandlar inte som enskilt land utan ingår i EU-blocket, där vi tillhör den mer progressiva skaran tillsammans med bland annat Nederländerna, Frankrike och Storbritannien.

Bland de bromsklossar som vill sänka ambitionsnivån i klimatomställningen återfinns bland ­annat värdlandet Polen, Ungern och Irland.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Trots att de i FN:s klimatförhandlingar agerar som en sammansatt part är EU-länderna djupt splittrade kring ambitionsnivån.      

Jytte Guteland åker som EU-parlamentariker i miljöutskottet till polska Katowice imorgon tisdag, där FN:s klimatförhandlingar COP24 pågår fram till på fredag.

– Vi är 15 ledamöter från miljöutskottet som åker dit. Med oss i ryggsäcken har vi en resolution om ett ökat ansvarstagande från EU-länderna som vi kommer att lägga fram.        


Prenumerera på ETC:s Klimatnyhetsbrev

 

Måste höja ambitionsnivån

Hon framhåller att EU-länderna måste höja sin ambitionsnivå i klimatomställningen.

– Forskarna är i IPCC-rapporten från i oktober tydliga med att den 40-procentig minskning av utsläppen som EU-länderna lovat till 2030 inte kommer att räcka. För att vi ska nå målen i Parisavtalet måste utsläppen ned med minst 55 procent till dess. Därför pressar vi i vår resolution på för att EU-ländernas nationella åtaganden måste öka, säger Jytte Guteland.

Stark tysk opinion

Under COP24 förhandlar EU som en sammansatt part, men enligt Jytte Guteland är det tydligt att vissa EU-länder är mer progressiva i klimatfrågan, medan andra är bromsklossar.

– The Green Groth Group, som består av Sverige, Finland, Danmark, Nederländerna, och Storbritannien, spelar en viktig roll som en sammanhållen progressiv kraft, säger hon.

En annan viktig roll spelar Tyskland, poängterar Jytte Guteland.

– Tyskland spelade tidigare en viktig roll genom att de gick före och satsade stort på förnybara energikällor. Men de senaste åren har de tacklat av och hamnat på samma sida som de bakåtsträvande Visegrádländerna i klimatfrågan. Det är verkligen beklagligt, men just nu finns en stark opinion för grön omställning i Tyskland. Vi får hoppas att politikerna påverkas av den, säger hon.

Läs vidare på nästa sida: Lista: Så agerar länderna