Miljö.

2016-09-15 14:00
Vattenfalls kolkraftverk Schwarze pumpe i Lausitz i östra Tyskland. Bild: Lars Pehrson/SvD/TT
Vattenfalls kolkraftverk Schwarze pumpe i Lausitz i östra Tyskland.

”Därför stämmer vi staten för brunkolet”

Representanter från flera ungdomsorganisationer lämnar i dag in en stämningsansökan mot staten. Detta eftersom man menar att försäljningen av Vattenfalls brunkolsverksamhet godkänts på oskäliga grunder.

– Det har helt enkelt inte gått rätt till, säger Jonas Bane, talesperson för ­Klimataktion.

I dag klockan 10.00 lämnade en rad ungdomsorganisationer som Fältbiologerna, Klimat­aktion, nätverket PUSH Sverige, samt ett 30-tal privatpersoner, in en stämningsansökan mot staten till Stockholms tingsrätt. I den hävdar de att regeringen bryter mot såväl internationella klimatavtal som den egna regeringsförklaringen, i och med att man godkänner Vattenfalls försäljning av de tyska brunkolsgruvorna.

Jonas Bane är talesperson för Klimataktion och en av de ungdomar som lägger fram denna stämningsansökan.

– Vi har inom miljörörelsen pratat mycket om försäljningen av Vattenfalls tyska brunkolsgruvor. Övervägande har vi kommit fram till att försäljningen genomförts på felaktiga grunder. Det har helt enkelt inte gått rätt till, säger han.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 148 087 0


”Tid för ansvar”

Därför har de valt att konsultera såväl svenska som internationella jurister med erfarenhet från liknande miljömål.

– Regeringen bryter i och med godkännandet av den här affären mot sina egna åtaganden i klimatarbetet. Man har skrivit under på att ta ansvar för kommande generationer, vilket vi anser att man inte gör om den här försäljningen genomförs, säger Jonas Bane.

Han framhåller att Stefan Löfven i sin egen regeringsförklaring uttalat sig om att världens länder måste sluta investera i näringar som förstör vår planet och att klimatfrågan utgör ett globalt säkerhetshot.

– Nu är det tid för ansvar, säger Stefan Löfven i regeringsförklaringen. Men med dagens kortsiktiga politiska beslut blir det ju vi ungdomar som i framtiden kommer att få ta det ansvaret. Det här rör sig om enorma mängder koldioxid. Det är därför vi studsar till som vi gör, säger Jonas Bane.

Läs vidare på nästa sida: Vill ha prejudikat

DIGITAL PRENUMERATION

TVÅ VECKOR GRATIS!

Läs alla artiklar från Dagens ETC utan kostnad första två veckorna. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom Dagens ETC direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Prenumerera” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter

Manifestationutanför tingsrätten

I dag överlämnades Magnoliamålet (som målet döpts till av klimat­aktivisterna) till tingsrätten i Stockholm. I samband med överlämningen hölls en manifestation utanför tingsrätten.