Klimat.

2021-04-08 20:47
Frankrike vill öka försäljningen av förpackningsfria varor som en del av sin klimatomställning.  Bild: Benjamin Brunner
Frankrike vill öka försäljningen av förpackningsfria varor som en del av sin klimatomställning. 
Puffetikett
Dagens ETC

Därför satsar Frankrike på lösvikt i butikerna

Från och med 2030 ska minst 20 procent av butiksytan i större affärer i Frankrike användas till försäljningen av förpackningsfria varor. Satsningen är en del av Frankrikes nya klimatlag och kom till efter ett förslag från landets medborgarjury.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Alla butiker med en yta större än 400 kvadratmeter ska erbjuda kunderna möjligheten att köpa torra varor – till exempel ris, pasta eller bönor – med hjälp av medhavda behållare. Parfymerier, vin- och alkoholförsäljare samt andra butiker vars varor är svåra att sälja på lösvikt, har dock fått ett undantag från bestämmelserna.

– Vi får inte sätta ett antal återförsäljare i knipa, sa Frankrikes minister för den gröna omställningen, Barbara ­Pompili, i samband med att förslaget röstades igenom den 26 mars.

Fördelar med lösvikt

Initiativet till att skära ned på onödiga förpackningar kommer från den medborgarjury för en rättvis klimatomställning som tillsattes 2019 i kölvattnet av gula västarnas protester mot höjd bensinskatt. 150 slumpvis utvalda fransmän fick då i uppgift att ta fram förslag för hur landet skulle kunna sänka sina utsläpp med minst 40 procent till 2030 ”i en anda av social rättvisa”. I juni 2020 presenterade de sina förslag, däribland att hälften av alla varor skulle säljas på lösvikt från 2030.

”Det är en väsentlig lösning för att ändra konsumtions­vanor och styra dem mot mer miljöansvar och minskade utsläpp av växthusgaser kopplade till förpackningar”, skrev juryn i en motivering till lagförslaget.

Stark efterfrågan

Försäljningen av förpackningsfria varor ökar starkt i Frankrike (+ 41 procent per år enligt branschföreningen Réseau Vrac), men står idag för en försvinnande del av den totala marknaden (mindre än en procent, färska varor borträknade). Enligt medborgarjuryn beror det på bristen på utbud samt att lösviktsvaror ofta är dyrare än förpackade alternativ. Samtidigt visar en opinionsundersökning som Libre Service Actualités har gjort att över hälften av fransmännen, 54 procent, vill köpa varor på lösvikt. Många stora kedjor som Intermarché, Franprix och Carrefour har redan börjat experimentera med sådan försäljning.

– Vi kommer att anpassa oss men vi önskar att lagen är så flexibel som möjligt och bara gäller för varor som kan säljas i lösvikt, som nudlar till exempel, men inte yoghurt, säger Jacques Creyssel, chef för handels- och distributionsföreningen la Fédération du commerce et de la distribution, till radiostationen Europe 1.

Slut för gratisprover

Andra representanter för handeln varnar för att det kan bli stökigt när kunderna samlas i stormarknaderna på lördags­eftermiddagarna och ska handla pasta på lösvikt.

Parallellt kommer engångsartiklar gjorda av vissa typer av plast förbjudas från och med 2025. Ledamöterna röstade också för att förbjuda utdelningen av oombedda gratisprover.

Frankrikes nya klimatlag

2019 tillsätter Frankrike en medborgarjury, en slumpvis utvald samling av 150 medborgare, som får i uppdrag att ta fram förslag på hur landet kan minska sina utsläpp av växthusgaser med minst 40 procent till 2030. Juryn träffas flera gånger under 2019 och 2020 under stor mediabevakning.

I juni 2020 presenterar juryn 150 förslag – ett per varje medborgare som deltog i arbetet. De handlar bland annat om att göra ekocid till ett brott och förbjuda reklam för fossila produkter.

Den 10 februari 2021 presenterar den franska regeringen ett förslag till en bindande klimatlag som bland annat bygger på 46 av de 150 förslagen.

Lagen väntas träda i kraft i höst.