Klimat.

2018-11-01 17:11
Bild: Privat/TT
Puffetikett
Dagens ETC

Därför nobbar Greta Thunberg klimatpriset

15-åriga klimataktivisten Greta Thunberg är en av finalisterna till barnens klimatpris. Men nu tackar hon nej till nomineringen eftersom de övriga finalisterna ska flygas in till Stockholm från hela världen.

”De har ingen kontakt med verkligheten”, skriver Greta Thunberg på Twitter.

För tredje året i rad ska Children’s Climate Prize delas ut på Stockholms stadshus i slutet av november. Priset är på 50 000 kronor och delas ut av Telge Energi. En av finalisterna till årets pris är 15-åriga klimataktivisten Greta Thunberg, som fått internationell uppmärksamhet för sin skolstrejk för klimatet. Men Thunberg vill inte vara delaktig i priset.

”Jag är hedrad att vara nominerad och alla de andra finalisterna är alla fantastiska, riktiga hjältar”, skriver Thunberg på Twitter, och fortsätter:

”Men idén att alla finalister ska flygas in från hela världen, för att vara med på ceremonin, har ingen kontakt med verkligheten. Vår generation kommer aldrig ha möjlighet att flyga, förutom i nödsituationer. För att våra föräldragenerationer har använt all vår koldioxidbudget. Frågan är svart eller vit. Så jag vill inte längre vara en av finalisterna.”

Beklagar beslutet

Telge Energi har varit i kontakt med Greta Thunberg och beklagar beslutet.
– Vi tycker det är jättetråkigt, men respekterar självklart hennes beslut, säger kommunikationschefen Jonas Månsson till Dagens ETC.

Alla finalisternas flygresor från länder som Peru, Colombia, USA och Ukraina, ska klimatkompenseras, menar Månsson.
– Ja, vi kommer klimatkompensera alla flygresor. Och det här är mer än bara en prisutdelning. Det är en träffpunkt och en plattform för ungdomar att få uppmärksamhet för sitt engagemang på klimatområdet, att nå ut, synas och nätverka med varandra och politiker och näringsliv.

800dagar

DIGITAL PRENUMERATION

TVÅ VECKOR GRATIS!

Läs alla artiklar från Dagens ETC utan kostnad första två veckorna. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom Dagens ETC direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Prenumerera” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter

Children’s Climate Prize

Delas ut 20 november i Stockholms stadshus.

Finalister:

Maanasa Mendu, 15 år, USA.

Nikita Shulga och Sofia-Khrystyna, 13 år, Ukraina

José Adolfo, 13 år, Peru

Greta Thunberg, 15 år, Stockholm

25 Voices against Deforestation, Colombia

Så mycket växthusgaser släpper finalisternas flygresorna ut:

Peru: 10,7 ton

Colombia 9,4 ton

USA 7,8 ton

Ukraina 1,2 ton

 

Siffrorna avser tur-och-retur-resa och är beräknade på sajten utslappsratt.se