Minuten.

2017-09-05 16:45
Bilder: Rafiq Maqbool/AP/TT / Roger Lundsten/TT / Ben Curtis/AP/TT

Därför är plastpåsar ett miljöproblem

Nyligen blev Costa Rica första land i världen att förbjuda engångsförpackningar av plast. I Kenya är det sedan förra veckan förbjudet att använda, tillverka och importera plastpåsar. Och i EU har siktet ställts in på halverad användning av plastpåsar till år 2025. Allt fler iniaitiv tas nu för att minska konsumtionen av ett av samtidens stora miljöproblem: plast.

Förslag på prishöjning i Sverige

Naturvårdsverket i Sverige har föreslagit att både livsmedelsbutiker och till exempel klädbutiker höjer priset för sina plastpåsar till minst fem kronor. 

Flera butikskedjor – som H&M, Kappahl och Lindex – meddelade också i somras att de höjer priset på sina plastkassar till mellan en och tre kronor.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


Smyger in i näringskedjan

Plast bryts ned i mindre och mindre bitar tills den inte längre är synlig för ögat. En stor del av allt plastskräp hamnar i havet och så småningom i fiskar och andra marina djur som misstar det för mat. Totalt uppskattas en miljon fåglar och 100 000 däggdjur dö årligen efter att ha fastnat i eller kvävts av plast de fått i sig.

Scripps Institution of Oceanography bedömer att fiskar i norra Stilla havet tillsammans sväljer över 10 000 ton plastavfall årligen, avfall som förts till området av havsströmmar.

Danskar positiva till förbud

I en undersökning svarade tre av fyra danskar att de är positiva till ett plastförbud av fransk modell, där engångsprodukter från och med 2020 måste bestå av minst 50 procent biologiskt nedbrytbart material. Redan nu är det förbjudet att distribuera påsar som är tunnare än 50 mikrometer.

Dock gör EU-rätten att produkter som klassas som förpackningar undantas från förbuden.

Bangladesh först

Allra först med att förbjuda engångsplastpåsar var Bangladesh som gjorde detta redan 2002. Sedan dess har Sydafrika, Costa Rica, Kenya, Kina, Rwanda och Mexiko följt exemplet, liksom vissa delstater i USA.

Solljus kan vara lösningen

Forskare vid Kungliga tekniska högskolan försöker hitta sätt att bryta ned miljöskadliga mikroplaster i vatten med hjälp av solljus. Processen heter fotokatalys och går ut på att bryta ned mikroplastpartiklar till kol- och vätemolekyler som sedan genom ytterligare en process kan omvandlas till koldioxid och vatten. 

Mer plast än fisk

I våras kom en rapport som beräknade att världshaven år 2050 kommer att innehålla mer plast än fisk om nuvarande konsumtionsmönster inte bryts.

Hälsofarliga ämnen

Vanlig plast innehåller ett stort antal hälsofarliga ämnen och kemiska tillsatser som kan vara hormonstörande eller cancerframkallande. Många av dessa ämnen och tillsatser ”svettas ut” från plastföremålen under dess livstid och riskerar därför att påverka människa och miljö negativt.

Fyra värstingar

De fyra tillsatser som anses vara allra farligast i plast är:

1. Ftalater

2. Bisfenoler

3. Bromerade flamskyddsmedel

4. Högfluorerade ämnen

Uppfanns i Sverige

Det var svensken Sten Gustaf Thulin vid företaget Celloplast som 1965 fick patent på plastpåsen, en ensamrätt som företaget sedermera förlorade efter att amerikanska oljejätten Mobil Oil i domstol lyckades häva patentet.

322. Så många miljoner ton plastprodukter tillverkades globalt år 2015. Engångsprodukter som förpackningar och plastpåsar står för ungefär 40 procent. Med nuvarande produktionstakt väntas plasttillverkningen tredubblas fram till 2050. 

80. Ungefär så många procent av alla plastförpackningar i Sverige återvinns. Det mesta av denna återvinning handlar om energiåtervinning.

7... miljarder ton plast av de totalt 9 miljarder ton som tillverkats sedan 1950 finns fortfarande kvar i naturen som skräp (förutom den minimala andel som eldats upp), enligt en uppskattning från Kaliforniens universitet.