Danmark.

2015-09-14 15:00
Det beslutade målet om 40 procent utsläppsminskning till 2020 ska sänkas till 37 procent, om regeringen får som den vill.  Bild: Pontus Lundahl / TT
Det beslutade målet om 40 procent utsläppsminskning till 2020 ska sänkas till 37 procent, om regeringen får som den vill.

Danska regeringen sänker klimatmålen

Klimatmötet i Paris närmar sig. Då aviserar den danska regeringen sina planer på att både minska landets miljöbudget och sänka klimatmålen.
– De sista procenten kommer att bli för dyra, och det är inte vad Danmark behöver just nu, säger nye danske miljöministern Lars Christian Lilleholt (V) till The Local.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per månad. Avsluta när du vill.

Regeringens tillkännagivande om ”grön realism” ger nu utslag i våldsamma besparingar på miljö-, klimat och transportområdet, skriver den danska tidningen Information.

Om den danska regeringens budgetförslag går igenom väntar besparingar på 340 miljoner danska kronor på miljö- och klimatområdet under mandatperioden.

”Det är skrämmande”

Finansministeriet vill slopa flera gröna målsättningar, bland annat utsläppsmålet på 40 procent till 2020 samt målen om 100 procent förnybar energi till 2050 och utfasningen av kolkraft.

– Det är skrämmande, säger Christian Ege Jørgensen, sekretariatschef i Det Økologiske Råd till Information.

Det beslutade målet om 40 procent utsläppsminskning till 2020 ska sänkas till 37 procent, om regeringen får som den vill.

– De sista procenten kommer att bli för dyra, och det är inte vad Danmark behöver just nu, säger nye danske miljöministern Lars Christian Lilleholt från högerpartiet Venstre till danska The Local.

”Inget att skämmas över”

Istället för målet om helt fossilfri energi till 2050 vill regeringen ha en formulering som säger att Danmark då ska vara ”oberoende” av fossil energi, vilket gör det möjligt för landet att både producera och använda fossil energi om de samtidigt exporterar en motsvarande mängd förnybar energi.

Lars Christian Lilleholt anser ändå att Danmark är ett föregångsland inom grön omställning och menar att landet inte sänder några dåliga signaler inför klimatmötet.

– Nej, vi har inget att skämmas över. Vi kommer fortfarande vara bland de länder som har den mest ambitiösa klimat- och energipolitiken i världen, säger han till Information.

 

Tema

Klimatmötet i Paris

Artiklar