Klimat.

2019-03-05 12:00
FN:s klimatpanel IPCC varnar för att extrema väderhändelser som torka kan bli betydligt allvarligare om den globala uppvärmningen överskrider 1,5 grader Celsius.  Bild: JPS
FN:s klimatpanel IPCC varnar för att extrema väderhändelser som torka kan bli betydligt allvarligare om den globala uppvärmningen överskrider 1,5 grader Celsius. 
Puffetikett
Dagens ETC

Dålig beredskap inför extrem torka

Klimatförändringarna kommer att leda till torka på många platser i världen. Snabba omställningar krävs för att begränsa den globala uppvärmningen till 1,5 grader. Dessutom måste många fler länder öka sin beredskap för torka.

Monique Barbut, chef för FN:s organ mot ökenspridning, UNCCD, säger att mer extremt väder som torka kommer att bli allt vanligare. Av den anledningen är det viktigt att länder är förberedda på det.

– Vi ser att förekomsten av torka blir allt vanligare. FN:s klimatpanel, IPCC, beskriver att risken ökar för allvarlig torka. Det är den verklighet vi står inför, oavsett vilken temperaturökning vi får.


Prenumerera på ETC:s Klimatnyhetsbrev

 

Fick hjälpa 70 länder

Hon tillägger att endast tre länder i världen har en plan för hur de ska hantera torka. Dessa tre länder är USA, Australien och Israel.

– Vi tog ett initiativ förra året och fick resurser att hjälpa 70 länder med sin planering. De arbetar nu med nationella beredskapskapsplaner för torka och med regionala insatser för att minska sårbarheten och risken för torka.

– Det är ibland mycket svårt att förutse eller förstå när torka ska drabba områden. Men Världsmeteorologiska organisationen, WMO, kommer med bättre förutsägelser där vi på förhand kan veta att det här året kan det bli mer torka än förra året, och då kan vi förbereda samhällen bättre, säger Pradeep Monga från UNCCD.

Kopplade till migration

Han påpekar att extrema väderfenomen också är kopplade till migration.

– Att förbereda samhällen för torka är ett sätt att ta itu med andra följder, säger han.

Enligt den senaste rapporten från FN:s klimatpanel IPCC går världen mot en temperaturökning på över 1,5 grader Celsius i mitten av århundradet – om det inte sker radikala förändringar i energi- transport- och jordbrukssystemen.

En sådan temperaturökning innebär ett hot mot den mänskliga civilisationen och ekosystemen som upprätthåller livet på planeten.

Kraftig minskning av utsläppen

För att hålla den globala uppvärmningen under 1,5 grader Celsius måste världens länder minska de globala utsläppen av koldioxid med 45 procent till 2030, jämfört med 2010 års nivåer och uppnå nollutsläpp till 2050, enligt rapporten.

Om temperaturen skulle stiga över 1,5 grader kommer det leda till att världens korallrev försvinner, att torka och värmeböljor blir allt intensivare och att ytterligare 10 miljoner människor utsätts för stora risker i samband med stigande havsnivåer, dödliga stormar och översvämmade kustområden.

800dagar

DIGITAL PRENUMERATION

TVÅ VECKOR GRATIS!

Läs alla artiklar från Dagens ETC utan kostnad första två veckorna. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom Dagens ETC direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Prenumerera” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter

Blir vanligare

Förekomsten av extremt väder och torka blir allt vanligare och kommer att öka i takt med att klimatförändringarna intensifieras.

För att begränsa den globala uppvärmningen till 1,5 grader enligt Parisavtalet måste de globala utsläppen av koldioxid minska med 45 procent till 2030, vilket kräver radikala förändringar i transport-, energi- och jordbrukssystemen.

Källa: FN