Media.

2015-09-28 13:57

Dagens ETC enda svenska tidning i globalt samarbete för klimatet

Dagens ETC har som första svenska nyhetstidning gått med i det internationella samarbetet Climate Publishers Network. The Guardian, Le Monde och India Today är andra tidningar som medverkar i nätverket.
– Det känns jättekul att ingå i ett globalt medienätverk som inser att klimatfrågan förtjänar mycket utrymme, säger Dagens ETC:s redaktionschef Maria Holm.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

 Det var The Guardian, El País och Global Editors Network som drog igång samarbetsprojektet Climate Publishers Network som idag har drygt trettio medlemmar. Förutom The Guardian och El País ingår tidningar som Le Monde, China Daily, India Today och Sydney Morning Herald i nätverket. Nu har även Dagens ETC anslutit sig.

Medlemmarna har kommit överens om att gratis dela artiklar om klimatförändringarna med varandra. Syftet är att öka medvetenheten om klimat­frågorna under upptakten inför nästa klimattoppmöte i Paris i december.

Redaktionerna i Climate Publishers Network representerar ett brett spektrum av politiska perspektiv från vänster till höger och är verksamma i alla världsdelar.

– Samarbetet innebär bland annat att vi får tillgång till initierad klimatbevakning från olika delar av världen – utan att behöva skicka egna reportrar till andra sidan jorden. På så sätt är det också ett klimatvänligt initiativ, säger Maria Holm, som ansvarar för tidningens klimatbevakning.

Hoppas på fler medlemmar

Wolfgang Blau, ansvarig för The Guardians kampanj Keep it in the Ground-kampanj och vice president i Global Editors Network kallar nätverket ett samarbete utan motstycke.

– Klimatförändringarna är den största utmaningen mänskligheten står inför och den kräver nya sätt att samarbeta som överskrider såväl geografiska som politiska gränser, säger han.

Nabeelah Shabbir, journalist på The Guardian, säger till Dagens ETC att nätverket redan idag bidragit en betydande förändring av den globala klimatjournalistiken.

– Genom att dela nyhetsartiklar över alla gräns- och språkbarriärer har vi börjat tala om klimatförändringarna som en helhet, som berör hela världen och som hela världen måste ta ansvar för, säger Nabeelah Shabbir.

The Guardians chefredaktör Alan Rusbridger, liksom Antonio Cano, chefredaktör på El País och ordförande för Global Editors Network som koordinerar samarbetet, vill gärna se fler nyhetsredaktioner i syndikatet.

– Vi hoppas verkligen att fler medier från alla politiska läger ska komma med och antingen använda vårt material, och ännu hellre även bidra med eget material, säger de i ett uttalande.

Dagens ETC har prioriterat miljö- och klimatjournalistik ända sedan starten, inte minst med ett stort miljötema varje torsdag.

– Inför Parismötet ökar vi takten ytterligare, och det känns jättekul att vi nu ingår i ett medienätverk som inser att frågan förtjänar mycket utrymme, säger Maria Holm.  

Under månaderna innan toppmötet i Paris kommer Dagens ETC:s läsare att få tillgång till översatta artiklar från utländska tidningar. Och läsare i andra delar av världen får möjlighet att ta del av våra klimatartiklar.

– Den globala uppvärmningen och dess konsekvenser är vår tids stora ödesfråga. COP 21 är det viktigaste klimatmötet sedan fiaskot i Köpenhamn, och världens ledare ska nu försöka enas om ett nytt globalt avtal.

Därför tror jag att läsarna kommer att uppskatta att vi nu blir en del av det här nätverket och att bevakningen trappas upp. Kanske kan det också inspirera andra medier att sätta mer fokus på frågan, säger Maria Holm.