Klimat.

2020-03-23 09:22
Katie Riley har varit engagerad i FFF:s brittiska gren UK Student Climate Network. Bild: William Persson
Katie Riley har varit engagerad i FFF:s brittiska gren UK Student Climate Network.
Puffetikett
Dagens ETC

Corona får klimatkampen att flytta till nätet

2020 skulle ha blivit klimat­aktionernas år. Nu tvingar pandemin även aktivisterna att tänka om. Men det är ingenting som stoppar dem.

”Tvärtom, det är spännande och utmanande att hitta sätt att hjälpa samhället som vi inte har tänkt på tidigare”, säger Ell Jarl, 18, strejkorganisatör på Fridays for future i Stockholm.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per månad

Från

39 kr

Beställ här!

Beställ senast söndag 24 okt så får du en hel månad för bara 39 kr.

Betala per år

Från

1500 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per år. Avsluta när du vill.

I USA har Fridays for future-rörelsen fredagsstrejkat på Twitter sedan i april förra året. Nu har covid-19-pandemin gjort att nätstrejkandet plockats upp av lokala FFF-grupper över hela världen. Fredagen den 13 mars anslöt sig Greta Thunberg med en egen tweet: ”I en kris förändrar vi vårt beteende och anpassar oss till de nya omständigheterna för samhällets bästa. Gå med i #DigitalStrike”, skrev Thunberg på Twitter och uppmanade alla att posta en bild på sig själva när de strejkar med en skylt.

Bara minuter senare hade hundratals unga skolstrejkare följt uppmaningen under hashtaggen #ClimateStrikeOnline.

– #Climatestrikeonline löser säkerhetsaspekten och gör samtidigt att vi kan fortsätta sprida budskapet och synas i media, säger Katie Riley, 17, från Birmingham, England.

Katie Riley har varit engagaerad i FFF:s brittiska gren UK Student Climate Network (UKSCN) sedan februari 2019.

– Vi kör för närvarande tre huvudkampanjer för att hålla momentum tills vi kan börja strejka som vanligt igen; Polluters out, Classrooms for climate and Climate strike online, säger hon.

Classrooms for climate är en kampanj för att brittiska skolor ska deklarera klimatnödläge och tillåta fler unga att delta i rörelsen medan de fortfarande går i skolan.

Webinars och posters

Den 24 april skulle årets första stora globala skolstrejk för klimatet ha samlat miljoner på gatorna över hela världen. Men precis som fredagsstrejkerna måste den internationella jättemanifestationen flytta in på nätet.

– Vi vet inte ännu hur en så stor global strejk bäst kan organiseras digitalt, men det pågår mycket diskussioner on line om det internationellt, säger strejkorganisatören Ell Jarl, 18, från Stockholm.

Under tiden fortsätter protesterna även här i Sverige både med traditionella metoder som som mejl och brev till politiker och opinionsbildning i sociala medier, men också med posters som sätts upp i fönstren. En annan idé som poppat upp är klimatskola på nätet.

– I Tyskland organiseras webinars med inbjudna professorer, om hur forskning i grunden fungerar. Med den kunskapen om helheten är det lättare att förstå klimatkrisen också, säger hon.

– Det är spännande och utmanande att försöka hitta sätt att hjälpa samhället som vi inte har tänkt på tidigare.

Inställda aktioner

Även det globala miljönätverket Extinction Rebellion, XR, har tvingats tänka om och ställa in planerade aktioner, bland annat en i Stockholm nu på måndag.

– Vi skulle ha uppmärksammat att stadsfullmäktige tar upp frågan om att utlysa klimatnödläge. Men det känns som fel fokus nu och vi vill inte skapa folksamlingar och riskera att sprida smittan, säger Gunilla Holback, som är aktiv inom Extinctinon Rebellion Stockholm.

En planerad massaktion i Stockholm den 6 juni har också ställts in.

– Vi hoppas kunna arrangera någon annan typ av aktion istället, och omvärderar och planerar nu för att hitta nya vägar framåt.

Vad det kan bli är för tidigt att säga.

– För oss är det viktigt att fortsätta visa att vi bryr oss om människor och att vi lyssnar på vetenskapen, precis som när det gäller klimatkrisen. Just nu är det fokus på pandemin. Det är en utmaning, eftersom vår strategi är att samla mycket människor, säger Gunilla Holback.

Ell Jarl hoppas att det ska gå att genomföra en digital global skolstrejk i april, både för klimatet men också för alla unga som kan sitta mer eller mindre isolerade hemma.

– Det är exra viktigt att aktivera sig tillsammans på olika sätt nu när gymnasierna har stängt, säger hon.

800dagar

Uppmanar till skolstrejk

Fridays for future, FFF,  är en gräsrotsrörelse som startade med Greta Thunbergs skolstrejk utanför riksdagen den 20 augusti 2018. FFF uppmanar unga att skolstrejka varje fredag och har arrangerat flera globala demonstrationer med både unga och gamla – för radikala åtgärder som hejdar klimatkrisen.

Extinction Rebellion, XR, är ett internationellt nätverk med rötter i miljörörelsen och den brittiska Occupyrörelsen. XR startade i oktober 2018, och utövar ickevåldsmotstånd och civil olydnad för radikala åtgärder mot ekologisk kollaps, massutdöende och globala uppvärmning.

Den 22 april fyller den globala manifestationen Jordens dag, eller Earth Day, 50 år. På grund av den globala covid-19-pandemin kommer den fysiska manifestationen ställas in. I stället utlovas en global och digital mobilisering.