Klimat.

2018-10-29 14:44
Högernationalisten Jair Bolsonaro vann andra omgången i Brasiliens presidentval. Bild: Leo Correa/AP Photo
Högernationalisten Jair Bolsonaro vann andra omgången i Brasiliens presidentval.
Puffetikett
Dagens ETC

Brasiliens nya president – en katastrof för klimatet

Inte långt efter att FN:s klimatpanel IPCC i sin senaste rapport manat till omedelbar aktion står det klart att klimatförnekaren Jair Bolsonaro blir Brasiliens näste president. Det är riktigt dåliga nyheter för världens största regnskog Amazonas och därmed för jordens klimat.

I söndags natt stod det klart att högernationalisten Jair Bolsonaro blir Brasiliens nya president. Detta efter att han slagit ut Arbetarpartiets kandidat Fernando Haddad i presidentsvalets andra omgång.

Bolsonaro anklagas för att vara en homofob, misogyn och rasistisk diktatur- och tortyrförespråkare. Därill spås hans presidentskap  innebära en katastrof för klimatet.

Bolsonaro har tidigare kallat den globala uppvärmningen för ”växthusfabler”och förklarat krig mot alla viktiga institutioner till skydd för miljön, klimatet och ursprungsfolken i Brasilien. I augusti lovade han även att göra vad han kan för att Brasilien ska dra sig ur Parisavtalet – något han dock nyligen tagit tillbaka.

Allierad med jordbruksindustrin

Den största faran för klimatet handlar nu om Bolsonaros planer för världens största regnskog, planetens lunga Amazonas. Att skogar bevaras är avgörande för att hejda uppvärmningen. Skogar binder mycket koldioxid, medan skövling ger gigantiska växthusgasutsläpp. Utsläpp från regnskogsskövling i Amazonas är redan idag en större utsäppskälla än fossila bränslen i Brasilien.

– Bolsonaro har inga specifika förslag om klimatfrågor. Däremot har han allierat sig med agrobusiness som står för den största delen av avskogningen i Amazonas. Det är det exportinriktade storskaliga jordbruket som bygger på monokultur och överexploateringen av naturresurser som leder till avskogning, säger Francisco Contreras.

Lovar att ”kastrera” miljöbyrån

Vid en presskonferens i april i år uppgav klimatförnekaren Bolsonaro för nyhetssajten Climate Home News (CHN) plötsligt en tro på att klimatförändringarna orsakas av människan. Men hans lösning heter familjeplanering.

– Den stora befolkningsökningen leder till skogsskövling. Du odlar inte soja hemma på terassen eller föder upp djur i trädgården. Så vi måste ha en politik för familjeplanering. Då minskar trycket på de saker, som ja, enligt min åsikt, leder till global uppvärmning, vilken kan betyda slutet för den mänskliga rasen, sa Bolsonaro.

Samtidigt har han lovat att lägga ner landets miljöbyrå Ibama – som övervakar skogsskövling och miljöförstöring i Amazonas – och Chico Mendes Institutet (ICMBio) som utfärdar böter för de som bryter mot reglerna. 

I sitt första tal efter segern i första valomgången gav Jair Bolsonaro löftet att ”kastrera” Ibama.

– Det är som att lova att ta bort polisen från gatorna. Skogsskövlingen kommer att öka omedelbart. Jag är rädd att det blir som en guldrush. Även illegala skövlare kommer att veta att myndigheterna ser mellan fingrarna, säger Brasiliens nuvarande miljöminister Edson Duarte till tidningen O Estado de S. Paulo.

”Vi måste vara arga”

Bolsonaro har även lovat att bygga en motorväg genom Amazonas och att öppna upp ursprungsfolkens landområden för exploatering.

Miljödepartementets uppgifter vill han överföra till jordbruksdepartementet, där den så kallade  ”biff-kommittén”, en konservativ grupp lagstiftare som kontrollerar ungefär en tredjedel av kongressen ska styra politiken. Biffkommittén vill exploatera större delar av Amazonas för boskapsuppfödning, sojaplantager och gruvindustrin.

– Bolsonaro pekar ut Ibama och ICMBio som sina största fiender och har skickat ut ett flertal signaler om att dra tillbaka lagar. Men det är en sak vad han säger under en valkampanj, en annan vad han kommer att lyckas med när han en gång valts, säger André Guimarães, vd för Amazonas miljöforskningsinstitut, till CHN.

Enligt André Guimarães har biff-kommittén försökt lätta på miljölagar och lagar mot slavarbete men misslyckats.

– Bolsonaro kommer att försöka, och han är envis, men det är upp till civilsamhället att reagera emot det. Det kommer att bli en situation av intensiva och ständiga konflikter. Vi måste vara arga, säger André Guimarães.

Brasilien har utsetts till ordförandeland för FN:s klimattoppmöte COP25 nästa år.

– Brasiliens kandidatur måste först godkännas av COP24 i Polen, vilket sannolikt kommer att ske. Frågan är då hur Bolsonaro, om han blir president, ställer sig, med tanke på att han vill att Brasilien lämnar Parisavtalet, säger Adam Leckius från miljöorganisationen Push Sverige.

800dagar