Klimat.

2019-05-07 11:30
En svampsjukdom hotar bananens framtid. Foto: Shutterstock
En svampsjukdom hotar bananens framtid.
Puffetikett
Dagens ETC

Bananer nästa offer för klimathotet

För den som gillar bananer finns nu ännu en anledning att hoppas på att världen lyckas vända klimatförändringarna.

I deras spår har nu en svampsjukdom från Asien spridit sig till bananplantager i Latin­amerika och Västindien.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Bananer kan vara nästa offer för klimatförändringarna. Det handlar om sjukdomen Black Sigatoga som genom ökad internationell handel spridit sig från Asien till Latinamerika och Västindien och på grund av förändringar i luftfuktighet och temperatur slagit rot i bananplantager i regionen.

– Black Sigatoga orsakas av en svamp – Pseudocercospora fijiensis – vars livscykel är starkt beroende av väder och mikroklimat, säger Daniel Bebber från Exeters universitet i ett pressmeddelande.


Prenumerera på ETC:s Klimatnyhetsbrev

 

Ger mindre frukt

Enligt studien har förekomsten av svampen ökat med 44 procent i ovan nämnda områden sedan 1960-talet. Infekterade plantor sägs kunna ge ifrån sig 80 procent mindre frukt.

– Den här studien visar att klimatförändringarna har gjort att temperaturen blivit mer gynnsam för utvecklingen av svampens sporer, vilket ökar risken för att bananplantager infekteras av sjukdomen på många håll i Latinamerika, säger Daniel Bebber.

Black Sigatoga upptäcktes i Honduras redan 1972 och har sedan dess spridit sig till Brasilien 1998 och de västindiska öarna S:t Lucia, S:t Vincent och Grenadinerna under andra halvan av 2000-talet. I dag har sjukdomen nått så långt norr som till Florida, USA.

Studien visar att det också finns områden i Mexiko och Centralamerika som blivit torrare och där risken för att sjukdomen sprider sig därför minskat. Forskarna påpekar dock att ett torrare klimat i dessa avgränsade områden också innebär ett hot mot bananplantor då tillgången till vatten minskar.

800dagar