Klimat.

2017-04-03 12:30
Noori Saber.
Noori Saber.

”Att laga saker minskar avfallet och gynnar miljön”

Med bakgrund som fysiker, lärare i elektronik och servicetekniker lär Noori Saber människor att laga trasiga brödrostar och dammsugare. Projektet heter Grannens reparatör.

Vad är Grannens reparatör?

– Det är ett projekt inom ramen för min firma Electronicsmix, som är ett socialt företag. Projektet handlar om att jag lär folk med intresse för elektronik att reparera mindre fel i olika apparater. Det kan handla om om tv-apparater, diskmaskiner, dammsugare, brödrostar... all sorts elektronik som kan finnas hemma.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


Hur funkar projektet?

– Alla som har en trasig el- eller elektronikpryl kan lämna in den och få den lagad av kursdeltagarna för en mindre summa, förutsatt att apparaten går att laga någorlunda enkelt. En tredjedel av alla fel i apparater är bagateller.

När kursdeltagarna har lärt sig allt de behöver är tanken att de ska kunna fortsätta laga apparater hemma eller här i mina lokaler under min handledning. Vem som helst kan söka till kursen, både män och kvinnor är med. Det viktiga är att de har ett intresse för det här och är med vid kurstillfällena en gång i veckan.

Varför har du startat projektet?

– Av flera skäl. Att laga saker minskar avfallet, det gynnar miljön och konflikterna om världens naturresurser kan också minska om vi hushåller med dem. Jag pratade med ett elektronikföretag i går och frågade dem om jag kunde få ta hand om deras trasiga produkter eftersom de inte lagade dem. De sa nej. ”Om vi inte lagar dem ska ingen göra det”, sa de. Det är fel väg. Vi kan inte fortsätta slita och slänga. I framtiden hoppas jag också att vi kan fixa arbetstillfällen till nyanlända med låg utbildning. De skulle kunna lära sig lite mer avancerade saker som att löda och byta komponenter och få jobb här som reparatörer sedan. Jag hoppas också att den här idén ska spridas till fler ställen i landet, säger Noori Saber.