Klimat.

2021-04-07 08:16
En höjning av havstemperaturen med 1,2 grader skulle leda till en oåterkallelig förlust av hela Pine Island-glaciären. Bild: Shutterstock
En höjning av havstemperaturen med 1,2 grader skulle leda till en oåterkallelig förlust av hela Pine Island-glaciären.
Puffetikett
Dagens ETC

Antarktis-glaciär smälter i rekordfart

Pine Island-glaciären i västra Antarktis kan vara på väg att passera minst tre tröskelpunkter. Det kan leda till snabb och oåterkallelig förlust av is, med allvarliga konsekvenser för globala havsnivåer som följd. Den slutsatsen drar forskare vid Northumbria University, Storbritannien, i en nyligen publicerad artikel.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Pine Island-glaciären är den del av Antarktis som smälter snabbast. Här sker en fjärdedel av isförlusten i regionen. Redan idag står Pine Island, tillsammans med den närliggande Thwaites-glaciären, för ungefär tio procent av den pågående höjningen av havsnivåer i världen. Men det är en siffra som riskerar att öka.

Forskare har under en tid spekulerat i att den här delen av Antarktis skulle kunna nå en så kallad tröskelpunkt, eller ”tipping point”, där ismassorna börjar smälta snabbt och oåterkalleligt. Nu meddelar ett forskarlag vid brittiska Northumbria University att de har kunnat visa att Pine Island riskerar att korsa minst tre tröskelpunkter.

Oåterkallelig förlust

Med hjälp av nya modeller för att mäta isflöden har de utvecklat en metodologi för att identifiera tröskelpunkter i isen – och hittat minst tre möjliga sådana i Pine Island-glaciären. Deras slutsats är att en höjning av havstemperaturen med 1,2 grader skulle leda till en oåterkallelig förlust av hela glaciären. En sådan utveckling riskerar i så fall att höja den globala havsnivån med flera meter.

– Många olika datorsimuleringar runt om i världen försöker kvantifiera hur ett förändrat klimat kan påverka den västra antarktisisen, men det är en utmaning att avgöra om en period av reträtt utgör en tröskelpunkt. Vår studie är den första som bekräftar att Pine Island-glaciären kan vara på väg att korsa sina tröskelpunkter, säger forskaren Sebastian Rosier, doktor i geografi, i ett pressmeddelande.

”Omöjligt att stoppa”

– Om glaciären kommer in i en instabil, oåterkallelig reträtt skulle påverkan på havsnivån kunna mätas i meter. Som denna studie visar kan det vara omöjligt att stoppa reträtten när den väl startar, säger Hilmar Gudmundsson, professor i glaciologi.

Studien, ”The tipping points and early warning indicators for Pine island Glacier, West Antarctica”, publicerades i tidskriften The Cryosphere I början av april.

Pine Island

Antarktisisen är den största ismassan på jorden. Pine Island är en av regionens fem största isströmmar, vilket gör den extra känslig för klimatförändringar.

I flera år har glaciären släppt mer vatten än den bildat is. Eftersom den smälter bort snabbare än någon annan glaciär i Antarktis följer forskare utvecklingen på Pine Island särskilt noga.