Klimat.

2019-10-03 17:00
Att flygandet går ner glädjer Maja Rosén. Foto: TT/Pressbild
Att flygandet går ner glädjer Maja Rosén.
Puffetikett
Dagens ETC

Allt fler minskar på flygandet: ”Känns hoppfullt”

I en enkätundersökning av människor i USA, Tyskland, Storbritannien och Frankrike säger 21 procent att de har minskat på sitt flygande under det senaste året.

– Det känns väldigt hoppfullt, jag tror att vi bara är i början, säger Maja Rosén, ordförande för Vi håller oss på jorden.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Konceptet ”flygskam” är på export, skriver BBC. Den schweiziska banken UBS har i en undersökning frågat 6000 personer i USA, Tyskland, Storbritannien och Frankrike om sina flygvanor. 21 procent av dem säger att de har minskat på sitt flygande det senaste året. Det innebär att ökningen av flygandet kan halveras, enligt UBS.

– Jag tror att världen äntligen håller på att vakna upp och inse vad som händer med klimatet. Själva kunskapen om flygets klimatpåverkan är inte ny, men den har inte funnits i allmänhetens medvetande, folk har inte varit helt insatta. Och allteftersom att fler agerar så inser fler att de faktiskt kan göra skillnad, säger Maja Rosén.

Hon berättar att när hon själv slutade flyga för tio år sedan var det inte någonting som andra diskuterade.

– Jag har gått runt och undrat om folk verkligen inte bryr sig om planeten, men nu är det allt fler som agerar. Det känns väldigt hoppfullt, jag tror att vi bara är i början.

Påtagliga skillnader

BBC rapporterar att UBS gjorde en liknande enkät i maj i år och att skillnaderna är påtagliga. Men Maja Rosén säger att hon inte är förvånad att det har gått så fort.

– Det har legat i luften länge och vi vet även historiskt att när en förändring väl börjar ske så kan det gå väldigt snabbt. I Sverige har många blivit medvetna, inte bara tack vare Greta Thunberg, men också efter den varma sommaren 2018 och IPCC-rapporten som visade hur lite tid vi har på oss att ställa om.

– Att färre flyger i Sverige har också fått igång debatten utomlands, det märks när jag pratar med reportrar som ringer från Storbritannien och Tyskland – visst har vi infört flygskatt, men det som verkligen påverkar andra är att se folk som är villiga att sluta flyga och som går före. Visst behöver vi politiska lösningar, men för att uppnå dem måste vi vara fler som kräver dem.

Vi håller oss på jorden

Vi håller oss på jorden bildades 2018 och arbetar för att sprida medvetenhet kring flygets klimatpåverkan samt att driva på för en omedelbar omställning.

Just nu driver organisationen kampanjen Flygfritt 2020, där de vill samla 100 000 personer som lovar att skippa flyget nästa år.