Klimat.

2021-03-19 10:50
Puffetikett
Dagens ETC

Allt fler elbilar exporteras till utlandet

Antalet elbilar och laddhybrider som exporteras till utlandet fortsätter att öka, enligt ny statistik. De flesta av bilarna har leasats av företag och lämnar landet inom fyra år.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

I fjol exporterades närmare 106 000 bilar. De flesta, 45 procent, var bensinbilar. Exporten av fossilbilar och elhybrid- och gasbilar minskar dock. Däremot säljs allt fler laddhybrider och renodlade elbilar utomlands, enligt ny statistik från myndigheten Trafikanalys.

Större delen av bilexporten sker under de första fyra åren och majoriteten av fordonen är leasingbilar från företag.

Efter bara sex månader i trafik har 11 procent av bilarna lämnat landet. Efter fyra år i trafiken har så gott som samtliga exporter av elbilar genomförts

Stor Finlandsexport

Enligt Trafikanalys ger exporterade bilar nu lika stora utsläpp som de bilar som stannar i Sverige.

– För fem år sedan hade de avregistrerade högre utsläpp än de som blev kvar. Den skillnaden är obefintlig 2020, säger Mikael Levin på Trafikanalys till TT.

En femtedel av bilexporten gick till Finland förra året. Andra mottagarländer är Polen, Tjeckien, Rumänien, Litauen, Holland och Frankrike.

Regeringen vill minska exporten av laddbara bilar eftersom de är subventionerade av staten, och har därför föreslagit att den som köper en bil med klimatbonus ska bli återbetalningsskyldig om bilen exporteras inom fem år.

Förslaget har kritiserats och ska göras om.

Export

Under 2020 avregistrerades 7 808 laddhybrider, 98 procent av dem såldes till utlandet. Det är en ökning med 32 procent jämfört med 2019.

Exporten av renodlade elbilar ökade med 18 procent 2020, jämfört med året innan.