Klimat.

2019-04-11 15:47
Alice Bah Kuhnke. Bild: Peter Krüger/TT
Alice Bah Kuhnke.
Puffetikett
Dagens ETC

Alice Bah Kuhnke (MP): ”Sorgligt att Moderaterna inte vill vara en del av rörelsen”

Miljöpartiets toppkandidat sågar både Moderaternas och Kristdemokraternas klimatpolitik: ”De letar i gårdagens lösningar.”

Alice Bah Kuhnke är Miljöpartiets toppkandidat i valet till EU-parlamentet. Hon tror på en flytt till Bryssel efter valet den 26 maj.

– Just nu ligger vi på samma nivå i opinionsmätningarna som vi gjorde vid den här tiden inför valet för fem år sedan. Målet är minst fyra platser i parlamentet, säger hon.

Det är lika många ledamöter som de har idag efter succévalet 2014, då de knep fler platser än Moderaterna. 

Två av Miljöpartiets ledamöter, Linnéa Engström och Jakop Dalunde, klarade sig bäst i Naturskyddsföreningens undersökning av hur EU-parlamentarikerna skött sig på miljöområdet den gångna mandatperioden.

– Det är oerhört glädjande att höra, och utmanande. Jag hoppas kunna hålla ribban minst lika högt under kommande mandatperiod och göra allt jag kan för att vara minst lika bra under kommande år. 

– Det är väldigt bra att det görs granskningar på den här nivån i politiken, inte bara kring hur parlamentarikerna röstat men också hur aktiva de har varit för att driva på för en ambitiös miljöpolitik i stort.


Prenumerera på Dagens ETC:s nyhetsbrev

 

Desperata moderater

Även Jytte Guteland från Socialdemokraterna och Malin Björk från Vänsterpartiet blev med beröm godkända. Allra sämst betyg fick Moderaternas, Kristdemokraternas och Sverigedemokraternas parlamentariker.

– Det är inte förvånande för alla som ser hur lite de lägger bakom sina stora ord. Det är mycket snack och lite verkstad.

Har du någon teori om varför Moderaterna lyfter fram kärnkraften?

– Inget annan än att de är desperata efter någon form av politik som ska kunna möta väljarnas prioriteringar. Då letar de i gårdagens lösningar. Det är anmärkningsvärt och sorgligt att de inte vill vara en del av den rörelse där även energibolagen och marknadens aktörer går mot förnybar energi.

Vilka frågor tycker du är viktigast i EU?

– De är två. Klimatet, givetvis. Vi måste få ner utsläppen. Det är därför vi förordar en maxgräns för varje medlemslands utsläppsbudget. Men också att upprätthålla EU som en demokratins högborg och att arbeta för att främja EU:s grundläggande värden.

Du har kallat Socialdemokraternas klimatpolitik för ”skrattretande” Är det en beskrivning du fortfarande skriver under på?

– Ja, när man lägger fram förslag (om förenklat tågresande i unionen) som redan röstats igenom i parlamentet så är det inte bara skrattretande, men också beklagligt. Lite högre ambitioner än så borde de ha på klimatområdet.

Det gick dåligt för Miljöpartiet i riksdagsvalet. Hur går det i EU-valet?

– Sannolikt mycket bättre.

800dagar

DIGITAL PRENUMERATION

TVÅ VECKOR GRATIS!

Läs alla artiklar från Dagens ETC utan kostnad första två veckorna. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom Dagens ETC direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Prenumerera” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter