Klimat.

2019-04-15 13:44
Bild: Jana Eriksson
Puffetikett
Dagens ETC

Aktivister spelade döda: ”Politiker är för passiva”

Ett hundratal aktivister lade sig en minut i tolv på marken utanför riksdagen. Deras die in för klimatet är en del av Extinction rebellions globala protestvecka. ”Det är vår skyldighet att stå upp för en framtid på den här planeten”, säger Agnes Lansrot. 

Senaste tiden har Extinction rebellion (XR) klivit fram som en ny radikal proteströrelse för klimatet. Denna vecka arrangeras aktioner i en rad länder, bland andra Storbritannien. På måndagen var turen kommen till Stockholm. Där började aktivisterna med en så kallad die in. De lade sig på marken utanför riksdagen.

– Vi började en minut i tolv, för att symbolisera hur kritiskt läget är. Sedan låg vi där i 25 minuter för att markera att vi kräver nollutsläpp till år 2025, säger aktivisten Agnes Lansrot, en av talespersonerna för XR i Sverige.

– Vi gör det här för att uppmärksamma politiker på en ekologiska kris. De måste agera därefter. Men hitintills har de varit helt orimligt passiva.

XR sökte inte tillstånd för sin aktion.

– Det är vår rätt och vår skyldighet att stå upp för en framtid på den här planeten, säger Agnes Lansrot.


Prenumerera på ETC:s Klimatnyhetsbrev

 


Dagens ETC når henne strax före klockan 14. Då pågår aktionen fortfarande men har övergått i en blockad av den bro som leder till riksdagen.

– Det är en lindrig störning jämfört med det som nu sker med klimatet och som kommer att ske framöver.

Har några politiker kommit ut för att prata med er?

– Nej, det är lite klent med det. Vilket är synd för vi vill gärna ha en dialog, det är därför vi har valt den här platsen. Men vi stannar hela dagen.

Utöver i Stockholm kommer aktioner att hållas i Malmö, Göteborg, Uppsala och Örebro. 

DIGITAL PRENUMERATION

TVÅ VECKOR GRATIS!

Läs alla artiklar från Dagens ETC utan kostnad första två veckorna. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom Dagens ETC direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Prenumerera” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter