Klimat.

2017-07-05 18:00
Bild: Sophie Bordenave Lindborg/ Privat

7 tips: Så odlar du giftfritt

Att odla utan bekämpningsmedel behöver inte vara svårt men det finns en del saker som kan vara bra att tänka på. Trädgårdsmästaren Niklas Karlsson ger sina bästa tips.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

De bakterier, svampar och predatorer i jorden som du behöver när du odlar och som är nödvändiga för en levande jord stärker växternas egen motståndskraft mot angrepp och ogräs. Om du använder bekämpningsmedel förstörs denna balans.

Om du få besök av skadedjur som till exempel sniglar kan du tänka på att hålla gräset kortklippt runt landet och lägga ut plankor för att minska snigelangrepp. Under varma sommardagar gillar sniglarna att krypa in under plankan för att skydda sig mot solen och då blir det enklare att hitta och klippa dem.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


1. Kompostera

Det första du ska tänka på är att börja med en bra kompost. Kompostera gödseln innan du sprider ut den. För att göra din egen kompost, samla in grönt material från din trädgård som till exempel färskt gräsklipp, växtdelar och löv. Blanda torra och blöta material (mer torrt än blött) och vänd högen 3-4 gånger i veckan de två första veckorna.

Se till att materialet är fuktigt och har en luftig känsla. Om du inte har möjlighet att göra din egen kompost kan du köpa en som både innehåller svampar, bakterier och predatorer som balanserar jorden och gör den levande.

2. Flytta runt

Byt plats på odlingsgrupperna varje år. Dela in dina grönsaker i olika grupper till exempel potatis i en grupp, lök, sallad, morötter i en och på samma vis delar du upp odlings-området så att alla får sin egen del. Sedan byter du plats på grönsaksgrupperna varje år.

3. Välj friska plantor

Se till att du alltid har friska och starka plantor. Plantan ska inte ha gula blad, fyllt ut sin kruka eller stått för länge så att den har börjat vissna och se tråkig ut. Plantan är motståndskraftigare mot angrepp om den inte är skadad.

4. Håll en jämn fuktighet

Det är viktigt för att få en jämn utveckling och grobarhet på frön och plantor.

5. Rensa ogräset direkt

Ta ogräsen när de är så små som möjligt. Ogräset konkurrerar med plantan om näringen och vattnet. Och när det sker så påverkar det plantans förmåga att klara sig.

6. Stimulera mångfald

Mångfald av olika grönsaker ger en levande jord och ökar chansen till att grödorna överlever. Så odla många olika grönsaker samtidigt.

7. Vänd inte jorden 

Efter skörden är det bra att spara rötter i jorden för att behålla mikroliv. Tänk på att täcka över jorden med löv, hö eller en odlingsduk. Vänd inte jorden, låt den bara luftas. Använd en så kallad bred grep, som är 65 centimeter bred. Vid sådd och plantering se till att ogräsen är borta och blanda i komposten och kratta till en slät bädd för jämnare uppkomst.