Klimat.

2017-10-10 11:00

10 punkter: Malena Ernmans enkla miljöhjälteskola

Om jag kan bli en miljöhjälte så kan vem som helst bli en miljöhjälte. Men det krävs förkunskap för att klara sig där ute. Här är tio fenomen som alla blivande miljöhjältar måste känna till:

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per månad

Från

39 kr

Beställ här!

Beställ senast söndag 24 okt så får du en hel månad för bara 39 kr.

Betala per år

Från

1500 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per år. Avsluta när du vill.

1. Miljönyheter

Nyheter är en produkt och produkter ska säljas. Detta vet varenda miljöprofil. Och dåliga nyheter säljer dåligt – om det inte handlar om invandring eller strandade svenska charterturister. Därför måste vi fokusera på det positiva. Alternativt försöka kommunicera allt det tråkiga som någonting hoppfullt och bra. Så här kan det se ut när den erfarne PR-strategen fått styra upp en riktigt tråkig nyhet:


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


”Goda nyheter! Om vi ställer alla bilar, flygplan och fartyg, stänger av strömmen och äter det som finns kvar i skafferiet så kan vi hålla jordens uppvärmning under 1,5 grader!”

2. Ordning och reda

Bild: Jessica Gow/TT

Klimatkrisen kommer självklart innebära hårda tag och en avsevärt strängare lagstiftning. Och det är ju bra eftersom en så stor del av väljarna tycker att just lag och ordning är saker som borde skärpas och värderas högre. Men här finns ett problem. De som i vanliga fall förespråkar lag och ordning, hårda tag, tiggeri- och kepsförbud och att alla ska veta hut, de är liksom inte riktigt konsekventa här. För ju mer man lutar åt konservativa värderingar desto mer progressiv, liberal och normkritisk är man när det gäller ändrade utsläppsvanor eller lagar som på något sätt syftar till naturens bästa. Vad du än gör – säg ingenting som på något sätt kan hindra någon enda enskild individ att göra precis som hen vill. Eller förlåt… som han vill.

3. Grön tillväxt

Bild: Pontus Lundahl/TT

Man skulle kunna tro att vårt främsta mål i samhället är minskade utsläpp. Men nej. Vårt främsta mål är ju självklart ekonomisk tillväxt.

Och inte heller i framtiden är det minskade utsläpp som gäller, utan grön tillväxt. Tillväxt ska alltså inte bara uppstå om den uppstår, den ska vara vårt huvudsakliga mål. Frågan är bara hur den ska se ut? Ta bara julhandeln! Hur ska vi shoppa för 70 miljarder på ett hållbart sätt?

Tja, en grön lösning är ju förstås att alla köper solpaneler till varandra. Alla får hårda, platta och avlånga paket!

4. Biodrivmedel

Debatten om biodrivmedel består i att vi i evighet upprepar följande replikskifte:

”Vi kommer behöva vår skog och vår odlingsmark till så oändligt mycket i framtiden. Inte minst till att binda kol och bevara en oersättlig biologisk mångfald. Vi kan inte slösa bort den på att framställa drivmedel när man istället kan elektrifiera”, säger forskare och miljörörelsen. Varpå skogs- och lantbruksindustrin svarar:

”Skog och odlingsmark räcker till allt och alla i all framtid.”

5. Elektriska flygplan

En gång i månaden får vi läsa en ny artikel som osar av oändlig framtidstro. Och den handlar alltid om att det om 10–20 år kommer finnas mindre elflygplan som kan transportera passagerare sträckor under 50 mil i lägre hastighet än vanligt flyg. En lösning på detta finns ju förstås redan sedan länge och den kallas vanligtvis ”tåg”. Och faktum är att inom ramen för Parisavtalet så finns inga hållbara lösningar för flygtrafiken. Varken biobränsle eller el. De här nyheterna är bara avsedda för att få oss att känna ”det där löser vi” och fortsätta precis som vanligt.

6. Plantera träd

Att plantera träd är bland

det bästa vi kan göra. Men om

vi tror att trädplantering kan möjliggöra att vi fortsätter leva som vi gör så riskerar trädplanteringen att göra långt mer skada än nytta. Ur ett ekologiskt perspektiv är vi belånade bortom våra sinnens förstånd. Vi har pantsatt våra barn och barnbarn och all vår framtida trädplantering måste ses som en avbetalning på befintliga lån, och inte ett nytt ekologiskt sms-lån som moraliskt möjliggör nästa badsemester.

7. Alarmism

Vi får inte säga som det är! För gör vi det så kommer det att uppfattas som alarmism och då riskerar vi att människor som tidigare gett blanka fan i klimat och miljö engagerar sig och i samma stund ger upp allt hopp om framtida mänskligt liv på planeten jorden. Så här ungefär:

”Va!? Oj! Jag hade ingen aning, men nu är det ju försent ändå så jag struntar i det. Nu inser jag att för mig är det 1,5-gradersmålet eller inget. Klarar vi inte det så är det lika bra att vi skiter i alltihopa och satsar på lila, syrebubblande världshav, sju graders uppvärmning och 50 meters vattenhöjning. Minst. Ska vi gå under så låt oss dra med oss varenda jäkla levande organism i avgrunden.”

8. Lobbyisten

är en person som har väldigt bra betalt för att framstå som en objektiv expert. Lobbyistens största fiende är idealisten. Idealisten hävdar ju sina åsikter alldeles gratis och det ger ett visst övertag. Det övertaget är väl känt för lobbyisten och därför kallar lobbyisten alla sina meningsmotståndare för…  just det: lobby­ister. Alla från Jesus och Astrid Lindgren till Naturskyddsföreningen och Mahatma Gandhi är och var i själva verket sluga lobbyister de med. Det låter trevligt. Vi volontärer inväntar nästa aktieutdelning med spänning!

9. Föregångslandet Sverige

Existerar inte. Det finns inga föregångsländer i vår del av världen. Men Costa Rica som totalförbjudit alla plastprodukter från 2021 och Kenya som infört fängelsestraff för att slänga plastpåsar i naturen ger indikationer på hur ett föregångsland kan se ut. Alla länder med klimatpolitisk självrespekt har dessutom satt ett slutdatum för nyförsäljning av bensin och dieselbilar. Men inte Sverige. För Sverige har Volvo. Och Sverige har framför allt svensk skogsindustri som vill sälja döende svanenmärkt dieselolja.

10. ”Tekniken kommer fixa det!"

Det låter så lugnande och härligt när någon säger det! Men är det sant? Tja, vill du ha ett svar så tänk så här – om det fanns en möjlig lösning som åtminstone på sikt skulle kunna möjliggöra att vi kan fortsätta med vår livsstil, skulle du inte ha hört talas om den? Är det troligt att alla världens marknadsavdelningar och universums samlade ekonomiska intressen skulle ha missat att förmedla den lilla detaljen? Där har du ditt svar.