Hoppa till innehållet

Miljö

WWF: Hälften av fisken i havet har försvunnit

En anledning till minskningen är det ökade fisket, och fiskemetoderna. ”Det är enormt mycket fisk som kommer på sidan om och som sedan bara kastas tillbaka. Idag finns inget system som reglerar det riktigt”, säger Tom Arnbom.
En anledning till minskningen är det ökade fisket, och fiskemetoderna. ”Det är enormt mycket fisk som kommer på sidan om och som sedan bara kastas tillbaka. Idag finns inget system som reglerar det riktigt”, säger Tom Arnbom. Bild: Bild: Cornelius Poppe/NTB/Scanpix

Dagens ETC.

Hälften av alla fiskar och ryggradsdjur i havet har försvunnit på bara 40 år. Det visar en kartläggning som Världsnaturfonden har gjort. –Det är otroligt illa, men som tur är finns det fortfarande chans att reparera stor del av beståndet, säger Tom Arnbom på WWF.

Vissa tonfiskarter har så gott som försvunnit. Liksom havssköldpaddan i Stilla havet. Till och med en vanlig matfisk som makrillen har minskat med 74 procent. Men minskningen av fiskbeståndet handlar inte bara om några enstaka arter. Totalt har antalet fiskar, ryggradsdjur och marina däggdjur halverats mellan 1970 och 2012.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här .

JUST NU: Prova en vecka utan kostnad

Från

Lås upp alla låsta artiklar en vecka utan kostnad. Ingen bindningstid.

Läs digitalt i 3 mån

Från

Prova 3 månader digitalt till superpris. Ingen bindningstid.

Betala per år

Från

Spara upp till 1 109 kr med en årsprenumeration på Dagens ETC.

Detta ingår:

  • Tidning varje dag i veckan
  • Läs den digitalt när och var du vill
  • Läs låsta artiklar på ETC.se
  • Tillgång till arkivet på sajt och i app
  • Garanterat inga fossila annonser

Ämnen i artikeln

00:00 / 00:00