Hoppa till innehållet

WWF

Vi fikar upp regnskogen

Bild: Istockphoto

ETC nyhetsmagasin

Kaffekoppen spelar större roll för avskogningen av Amazonas än biffen, i alla fall när det gäller den svenska konsumtionen. Det visar en ny rapport från WWF.

Kommentera

Länge har det varit Brasiliens stora och expanderade uppfödning av kor och produktionen av nötkött som lyfts fram som de främsta orsakerna till avskogningen av Amazonas. Fortfarande är det nötköttet, tätt följt av sojan, som är den stora drivkraften, enligt WWF:s rapport Amazon Footprint Report 2025, som samtidigt visar en mer komplex bild. Rapporten släpptes under klimatmötet COP30 och kartlägger drivkrafterna bakom avskogningen i Amazonas kopplade till jordbruksproduktion. 

Bland annat visar rapporten att från svensk horisont spelar kaffedrickande en större roll. Under 2022 bidrog konsumtionen av kaffe i Sverige till att 331 hektar regnskog avverkades i Amazonas. Motsvarande siffra för nötkött var 236 hektar.

– Globalt sett har det varit mycket fokus på sojaproduktionens och boskapsuppfödningens inverkan på avskogningen, så konsumtionen av kaffe kanske har flugit lite under radarn, säger Martin Persson, biträdande professor på Chalmers som forskar om hållbar markanvändning och är en av rapportens författare.

Det är Chalmers tekniska högskola som tillsammans med Trase-initiativet vid Stockholm Environment Institute (SEI) tagit fram rapporten åt WWF. I studien har forskarna använt satellitbilder av markanvändningen i Amazonas, och kopplat ihop med data om jordbruksproduktion och handelsflöden.

– Det här är den mest utförliga studien av vad som driver Amazonas avskogning hittills. Dels eftersom den rent geografiskt går ner på väldigt lokal nivå – i många fall ända ner på kommunnivå – dels eftersom den inkluderar all jordbruksproduktion i regionen och kopplingen både till lokal och global konsumtion, säger Martin Persson.

Ett av huvudbudskapen i rapporten är att man tidigare har underskattat växtodlingens bidrag till avskogning, en odling man dessutom bedömer kommer att öka.

– Det är känt att expansion av betesmark för köttproduktion är en viktig faktor bakom avskogning i framförallt Brasilien, men bilden är betydligt mer komplex än så. Den utökade produktionen och efterfrågan av grödor som soja, palmolja, kakao och kaffe är en viktig drivkraft i andra områden, särskilt Bolivia, Ecuador och Peru, säger han.

Avskogningen av Amazonas drivs inte enbart av konsumtion av varor som kaffe, nötkött, soja, palmolja, kokosnöt och virke. Att avverka skog och omvandla den till bete för kor är också en billig strategi för att skaffa sig mark. Rapporten skriver: ”Även om betesdrift är en dominerande drivkraft till avskogning, fyller den också en annan uppgift. Boskapsuppfödning är ett billigt och effektivt sätt att exploatera och hävda äganderätt till land med oklara ägandeförhållande.” Här finns också ett inslag av spekulation om att markpriserna kommer att öka, när den tidigare skogen omvandlats till jordbruksmark.

Rapporten visar också att den stora konsumtionen av jordbruksprodukter som påverkar avskogningen sker inom de nio länder som ingår i Amazonasregionen. Hela 85 procent av konsumtionen sker i dessa länder.

  • Amazonasregionen omfattar 843 miljoner hektar och nio länder och domineras av regnskogen Amazonas som utgör 82 procent av marken.
  • Mellan 2018 och 2022 försvann 8,6 miljoner hektar skog i Amazonas, vilket motsvarar 36 procent av världens avskogning under samma period.
  • Produktionen av nötkött, palmolja, kaffe, kakao, soja, ris, hirs och virke driver avskogningen i kombination med markexploatering.
  • Det finns en ökande oro för att fortsatt avskogning av Amazonas kan orsaka irreparabla skador på biodiversitet, tillgången på färskvatten och klimatet.

Källa: Amazon Footprint Report 2025

Ämnen i artikeln

Kommentarer

Den här konversationen modereras enligt ETC:s communityregler. Läs reglerna innan du deltar i diskussionen. Tänk på att hålla god ton och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Olämpliga inlägg kommer att tas bort och ETC förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.