Hoppa till innehållet

Klimat & Miljö

Svårt att kartlägga krigets miljöpåverkan

Nio månader efter att Mosul befriades från IS är staden fortfarande täckt av 8 miljoner ton damm, blandat med oexploderad ammunition och annat avfall.
Nio månader efter att Mosul befriades från IS är staden fortfarande täckt av 8 miljoner ton damm, blandat med oexploderad ammunition och annat avfall. Bild: Bild: Felipe Dana/AP

Dagens ETC.

Efter att den sista kulan avfyrats och fredsförhandlingar inletts är det mycket som återstår att städa upp efter ett krig. Men den miljöförstörelse som väpnade konflikter för med sig är svår att kartlägga, samtidigt som ansvarsfrågan är känslig.

Slaget om Mosul innebar nio månaders hårda strider, tusentals döda och hundratusentals flyktingar. Den stad som irakiska och kurdiska styrkor till slut återtog från IS i juli förra året var i stort sett söndersmulad. Fortfarande täcks staden av cirka åtta miljoner ton damm och bråte blandat med oexploderad ammunition och potentiellt farliga ämnen, enligt FN:s miljöorgan UN Environment, som tillsammans med irakiska myndigheter nu har börjat skissa på planer för hur avfallet ska hanteras.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här .

Prova en vecka

Från

Provläs alla låsta artiklar en hel vecka utan kostnad. Avsluta när du vill.

Betala per månad – halva priset

Från

Du får halva priset första månaden. Avsluta när du vill.

Betala per år

Från

Spara upp till 1 109 kr med en årsprenumeration på Dagens ETC.

Detta ingår:

  • Tidning varje dag i veckan
  • Läs den digitalt när och var du vill
  • Läs låsta artiklar på ETC.se
  • Tillgång till arkivet på sajt och i app
  • Garanterat inga fossila annonser