Hoppa till innehållet

Utsläpp

Stora miljöproblem när alla vill ha allt mer kött

Bild: Bild: Jonas Ekströmer/TT

Dagens ETC

Kött- och mejeriproduktionen bidrar till många av världens mest överhängande miljöproblem. Övergödning, färskvattenbrist och förstörda ekosystem är bara några konsekvenser av modern boskapsuppfödning.

Läs också: Betande kor i kretslopp bäst för miljön

Världens efterfrågan på kött ökar för varje år. Trots en redan hög köttkonsumtion pekar kurvan uppåt i den rika delen av världen, samtidigt som efterfrågan stiger kraftigt bland den växande medelklassen i utvecklingsländerna. Det är inte bara köttkonsumtionen per capita som driver på utvecklingen, befolkningstillväxten gör att FN förutspår en ökning av köttkonsumtionen med drygt 70 procent till 2050 medan mjölkkonsumtionen beräknas öka med nära 60 procent.

Vill du fortsätta?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här .

JUST NU: Prova en vecka utan kostnad

Från

Gör som över 24 000 andra – registrera ett konto på etc.se. Ingen bindningstid – avsluta när du vill.

POPULÄRT VAL: Läs hela sommaren

Från
99 kr för 3 mån
Beställ här

Vill du läsa hela sommaren till superpris? Prova 3 månader för 99 kronor. Ingen bindningstid.


Betala per år

Från

Du kan spara upp till 1 109 kr med en årsprenumeration på Dagens ETC.

Detta ingår:

  • Tidning varje dag i veckan
  • Läs den digitalt när och var du vill
  • Läs låsta artiklar på ETC.se
  • Tillgång till arkivet på sajt och i app
  • Garanterat inga fossila annonser

Ämnen i artikeln