Klimat & Miljö

7 lögner om elbilar

Bild: Bild: Pontus Lundahl/TT

Dagens ETC. Är elbilar lika smutsiga som dieselbilar? ­Betyder fler elbilar att kolelen i Europa ökar? Är ­elbilar dyrare än andra bilar? Innebär elbilar att Sverige får elbrist framöver?

Påståendena om elbilar sprids allt oftare och propagandan mot dem tilltar i takt med att försäljningen ökar. Men vad är sant?

Dagens ETC:s Johan Ehrenberg reder ut några av påståendena.

1. Skapar elbilar i Sverige mer smutsig kolel i Europa?

Elnäten i Europa hänger samman – speciellt i norra Europa. Den som vill se exakt hur kan gå in på www.electricitymap.org där de flesta länders produktion samt deras export och import av el redovisas, minut för minut. Det är mycket lärorikt. Sverige och Norge tillhör de renaste länderna som dessutom exporterar ren el till andra, smutsigare länder. De 300 MW solceller som finns i Sverige är en droppe i havet, men även dessa skapar export när solen skiner bra. Det som händer när förnybart gör riktigt mycket el är att kolkraft och gaskraft tvingas bromsa. Ju mer det blåser och ju mer solen skiner, desto mindre utsläpp i EU. Och det är förnybart som ökar. Det betyder att en elbil faktiskt blir renare för varje år, vilket en diesel aldrig kan bli.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här .

Betala per vecka

Från
Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från
Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Detta ingår:

  • Tidning varje dag i veckan
  • Läs den digitalt när och var du vill
  • Läs låsta artiklar på ETC.se
  • Tillgång till arkivet på sajt och i app
  • Garanterat inga fossila annonser