Klimat & Miljö

Regeringens storsatsning på biogas sågas av forskare

Bild: Bild: Duygu Getiren/Fredrik Sandberg/TT

Dagens ETC. Regeringen vill satsa miljarder på ett långsiktigt stöd för mer biogas och branschen jublar. Men kritiska röster saknas inte.

– Kostnaderna är extremt höga och pengarna skulle göra mycket större klimatnytta om de användes för andra åtgärder, säger forskaren Stefan Wirsenius vid Chalmers.

Karin Holmberg, Maria Sandmon

Den svenska regeringen har under flera år betalat hundratals miljoner kronor i olika tillfälliga stöd till satsningar på biogas. Samtidigt har branschen under lång tid drivit på för mer stöd och större satsningar på biogas. I årets höstbudget får förespråkarna gehör och stödet ökar rejält. Inledningsvis föreslås en satsning 1,9 miljarder kronor fram till 2024, därefter ytterligare stöd fram till 2040.
– Den statliga biogasmarknadsutredningens förslag om produktionsstöd (från 2019, reds anm) var utmärkta och hyllades av företag, branschorganisationer, kommuner, regioner, myndigheter och forskare. Det är oerhört glädjande att regeringen har med förslaget i höstens budgetproposition, kommenterar Maria Malmkvist, vd för branschorganisationen Enerigigas Sverige.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här .

Betala per vecka

Från
Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från
Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Detta ingår:

  • Tidning varje dag i veckan
  • Läs den digitalt när och var du vill
  • Läs låsta artiklar på ETC.se
  • Tillgång till arkivet på sajt och i app
  • Garanterat inga fossila annonser

Karin Holmberg, Maria Sandmon